www.car.cz
 

Po dálnici Brno Vídeň od roku 2010
     7.3.2007 10:39 - tisková zpráva


Už od roku 2010 by se mělo jezdit z Brna do Vídně a v opačném směru na rakouské straně po nové dálnici a u nás po rychlostní komunikaci. Shodli se na tom ministři dopravy České republiky a Rakouska Aleš Řebíček a Werner Faymann. Rozhodnutí obou ministrů uvítal hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek.

"Od roku 1939, kdy byl záměr spojit obě města, se zatím mnoho nepokročilo. Rychlostní komunikace sever - jih stále chybí," zdůraznil Juránek. Oba ministři dopravy zároveň potvrdili vedení nové trasy přes hraniční přechody Drasenhofen a Mikulov. Na rakouské straně z Vídně půjde o severní dálnici A5, z naší strany od Pohořelic pak o pokračování rychlostní silnice R52.

"Ministerstvo dopravy a Státní fond dopravní infrastruktury teď musí přehodnotit svoje priority a vytvořit finanční podmínky pro to, aby komunikace v obou státech byly dokončeny současně, tedy v roce 2009," uvedl Juránek. Podle něho nic nebrání tomu, aby se úsek od Pohořelic směrem k Mikulovu v délce zhruba šesti kilometrů začal stavět už v příštím roce.

"Stát bude muset přerozdělit peníze, aby se dohodnutý termín podařilo splnit. Po vyjádřené shodě obou zemí zároveň bude možné na tuto investici čerpat peníze z Evropské unie.Teď bude hodně záležet na Ředitelství silnic a dálnic, aby stavbu na našem území urychlilo a aby dolnorakouský a jihomoravský úsek byly dokončeny a zprovozněny současně," dodal hejtman.

Dálnice kolem Brna budou do června bez poplatku

Dálniční úseky, které chtělo ministerstvo dopravy zpoplatnit, zůstanou volně průjezdné minimálně do června. Po jednání s primátorem Romanem Onderkou to oznámil ministr dopravy Aleš Řebíček. Úseky bez poplatků dnes využívají hlavně osobní automobily jedoucí z menších obcí do centra Brna. Podle primátora by zavedení poplatků na těchto komunikacích silně zkomplikovalo dopravu, vzhledem k tomu, že v Brně není dobudovaný velký městský okruh. Ministerstvo zatím dalo Brnu pouze čas k tomu, aby si připravilo dostatek argumentů pro další jednání. Jestli bezplatné úseky dálnic zůstanou i po červnovém datu, není jisté.

Jižní Morava láká turisty stále více
Jihomoravský kraj obdržel významné ocenění v oblasti cestovního ruchu. V soutěži pro nejlepší subjekty v cestovním ruchu
, vyhlašované časopisem Travel Trade Gazette CZ, obsadil první místo v kategorii Turistický region či oblast, které za posledních pět let nejvíce rozšířily svou nabídku. Na druhém místě skončila Praha a na třetím Český ráj.

Ocenění je o to významnější, že se jednalo pouze o jedinou kategorii z patnácti věnovanou turistickým regionům, a to za delší období než jeden rok. Další kategorie byla určena pro národní centrály (Agentura CzechTourism skončila na druhém místě za Österreich Werbung Praha) a v ostatních kategoriích byly oceněny podnikatelské subjekty za uplynulý rok (touroperátoři, autodopravci, letecké společnosti apod.). Letošní ročník TTG Travel Awards proběhl pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj ČR, hlavního města Prahy a agentury CzechTourism.

Město Brno se v anketě o nejatraktivnější místa v zemi vyšplhalo do první dvacítky. Z Jihomoravského kraje se dokonce umístilo nejvýš. Na prvních třech místech se v anketě umístila Praha, Kutná Hora a Karlovy Vary. V první desítce zastupují Moravu dvě města, na čtvrté místo vynesly čtenářské hlasy Olomouc a sedmá je Kroměříž.

iBrno


 
 
Fotogalerie:   Michal Nedbal na Stopě 06, foto Sagi, archiv týmu

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose