www.car.cz
 

Evropský týden mobility
     20.9.2007 06:57 - Pavel Jelínek


Evropský týden mobility

Také v roce 2007 se města a další organizace v ČR již pošesté zapojují do celoevropské akce "Evropský týden mobility", ve dnech 16. až 22. září 2007. Evropský týden mobility má jako osvětová a propagační akce v evropských městech podpořit přijatelnější způsoby dopravy, snižovat počty a následky dopravních nehod a přispívat k dopravní výchově.
 
Ve vyspělých státech tvoří dopravní nehody v průměru 41 % všech usmrcení dětí do 14 let v důsledku úrazu. Většina nejzávažnějších úrazů dětí je způsobena v dopravě. V České republice jsou dětské úrazy nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladých dospělých a třetí nejčastější příčinou úmrtí v celé populaci. Nemalou část úrazů tvoří skupina zranitelných účastníků silničního provozu: chodců a cyklistů. V důsledku aktivit realizovaných v oblasti prevence dětských úrazů v České republice došlo v posledních letech k mírnému zlepšení v úmrtnosti dětí v důsledku úrazů.

Obsah a cíle Evropského týdne mobility

Mnoho našich měst a lokalit má problémy se stále rostoucí automobilovou dopravou a s nepříznivými následky, které nárůst přinášejí. I proto města a obce, které realizují proces uplatňování principu udržitelného rozvoje na místní úrovni (místní Agendu 21) vyhlásila udržitelnou a bezpečnou dopravu tématem roku 2007. A právě světová kampaň Evropský týden mobility pomáhá propagovat veřejnou dopravu, jízdu na kole, chůzi a bezpečnost v silničním provozu.
 
V době konání Evropského týdne mobility se ve městech občanům nabízejí různé akce, zaměřené na udržitelné formy dopravy a dopravní výchovy (cyklojízdy, pěší výlety, akce pro rodiče s dětmi, pro seniory, pro občany se zdravotním handicapem, semináře, akce na dětském dopravním hřišti, apod.).
 
Za Českou republiku koordinuje Evropský týden mobility Ministerstvo životního prostředí, kde lze získat další důležité podrobnosti
 
 Infoservis
 

Deklarace mladých pro bezpečnost silničního provozu

Obdržel jsi telefonem informaci, že byl tvůj kamarád vážně zraněn při dopravní nehodě, když se vracel pozdě domů z noční párty. Jsi jeden z prvních, kdo se to dozvěděl. Spěcháš tedy hned do nemocnice, ale než jsi stihnul dorazit, tvůj kamarád zemřel. Nestihl ses s ním ani rozloučit. Měl bys říci ostatním, že ztratili kámoše, ale fakt nevíš, jak to říct. Jsou všichni zničení…
Jsi svědkem dopravní nehody na okresní silnici. Dvě malé holčičky šly po straně silnice a srazilo je rychle projíždějící auto. Spolu s dalšími kolemjdoucími se jim zběsile snažíte sehnat transport do nejbližší nemocnice. Obě holčičky však ještě ten den zemřou. Vracíš se domů a vyčítáš si, žes měl pro jejich záchranu udělat ještě víc.
 
Jedeš se svými spolužáky na exkurzi. Ve školním autobuse je více než 50 tvých nadšených kamarádů. Cesta je dlouhá a nebezpečná, počasí mizerné a bezpečností pásy zcela v autobusu chybí. Řidič, který zřejmě lehce popil, ztratí kontrolu nad řízením a celý autobus se převrátí do příkopu. Čtyři kluci a tři holky jsou na místě mrtví, mezi nimi tvůj nejlepší kamarád. Většina ostatních dětí je vážně zraněná.
Na chvíli se nad těmito tragédiemi zamysli… Každý den je v důsledku dopravních nehod zmařeno více než 3000 lidských životů, zatímco mnoho jiných přežije se zraněními, které změní navždy jejich životy. Ve zlomku sekundy dokáže nehoda změnit navždy životy pozůstalých, kteřé navždy změnila ztráta milovaných rodičů, dětí sourozenců, vnoučat, kolegů, spolužáků a kamarádů. Každá z těchto smrtí způsobí nesmírnou bolest a utrpení. Mnohé z těchto citových zranění se nikdy nezahojí.
 
Teď si představ, že bys měl možnost vrátit čas a zabránit těmto tragédiím. Kdyby měl tvůj kamarád zapnutý bezpečnostní pás, kdyby auto nejelo příliš rychle, kdyby měly holčičky bezpečnější možnost procházky a byly lépe vidět, kdyby řidič autobusu neřídil pod vlivem alkoholu, kdyby silnice nebyly ve špatném stavu, kdyby byl k dispozici odpovídající zdravotnický servis… Kdyby, kdyby, kdyby… Nemůžeme vrátit čas a zachránit ty, kteří již zemřeli na našich silnicích, ale můžeme zabránit zbytečným ztrátám životů do budoucnosti.
Společně můžeme nechat dopravní nehody minulosti.

Podklady

Zranění z dopravních nehod jsou globálně hlavní příčinou smrti mladých mezi 10 a 24 lety. Z 1,2 milionu lidí, kteří přijdou každý rok o život v dopravních nehodách, je téměř třetina mladých do 25 let. Více než 90% z těchto smrtelných nehod se stane v zemích s nízkými a středními příjmy jsou to především nehody s chodci, cyklisty motocyklisty a pasažéry, zatímco v zemích s vysokými příjmy to jsou především řidiči. Zranění z dopravních nehod je odhadována na 1–1,5% HDP v zemích s nízkými a středními příjmy a dosahuje až 2% v zemích s vysokými příjmy. Pokud se s tím nebude nic dělat, oběti dopravních nehod porostou v příštích letech exponenciálně nahoru.

Úvod

Na základě těchto podkladů, se my, mladí lidé z celého světa, naděje budoucnosti, shromáždíme na Světovém zasedání mladých pro bezpečnost silničního provozu
23.-24.4.2007 v Ženevě ve Švýcarsku. Společně jsme napsali a přijali tuto deklaraci, abychom informovali všechny mladé lidi světa o globálním problému zranění při dopravních nehodách, abychom ukázali své odhodlání řešit tento problém a přiměli celý svět k prevenci dopravních nehod. Už nemůžeme dále přehlížet to, že životy našich kamarádů a členů našich rodin jsou zbytečně mařeny na silnicích. Protože mnohá zranění a smrti následkem dopravních nehod je možné předvídat a tudíž je jim možné i zabránit, celý svět je povinen to udělat.
Jakožto potencionální oběti dopravních nehod, my, mladí lidé z celého světa, povstáváme a voláme po svém právu a chceme mít možnost bezpečně cestovat po silnicích celého světa. Vzhledem k tomu, že jsme sami mladí účastníci silničního provozu, víme, co se děje v myslích našich vrstevníků, co mají a co nemají rádi, a jakým způsobem je tedy oslovit. Proto musíme být vyslyšeni, při vývoji a implementaci iniciativ ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Náš závazek

My, mladí lidé z celého světa, máme hlubokou úctu ke svým životům. Protože život je velmi křehký, musíme udělat všechno pro svou bezpečnost a přesvědčit ostatní, aby udělali totéž. Uvědomujeme si, že bezpečnost silničního provozu má co do činění jak s bezpečnými silnicemi, tak s lidským chováním. Zcela souhlasíme s tím, že je nezbytně nutné zapojit mladé lidi, aby se bezpečnost na našich silnicích stala skutečností. Spolu se všemi mladými lidmi žádáme, aby si všichni uvědomili, jak velké riziko nám hrozí při dopravních nehodách po celém světě. Apelujeme na všechny mladé lidi, aby šli ostatním vzorem ve svém chování na silnicích a prosazovali jej i mezi svými kamarády a ve svých rodinách se zvláštním důrazem na mladší sourozence. Důrazně žádáme všechny mladé lidi, aby neřídili pod vlivem alkoholu a drog, vyvarovali se rychlé jízdě, zdrželi se agresivního chování na silnicích, nosili helmy na kolech a na motorkách, používali bezpečnostní pásy v autech a dbali na svou viditelnost, pokud jdou nebo jedou na kole zejména v noci. Kromě toho apelujeme na všechny mladé, aby se zapojili do národních i mezinárodních dopravně-bezpečnostních kampaní a programů. Je povinností každého z nás udělat něco pro bezpečnost na silnicích celého světa.
Pouze naše snaha však nestačí! Musíme také apelovat na naše rodiče a opatrovníky, na školy a univerzity, na společnost, ve které žijeme, na politiky a vládní činitele po celém světě, organizace, které se zapojují do bezpečnosti silničního provozu, soukromé společnosti, média, celebrity a zábavní průmysl, aby nás všichni v našem úsilí podpořili.

Rodiče a opatrovníci

My, mladí z celého světa, upozorňujeme naše rodiče, že nám hrozí obrovské riziko smrti na silnici. Vy jste právě těmi, na které se zcela spoléháme, dokud jsme malí. Nejste pouze našimi rodiči a opatrovníky, ale jste pro nás hrdinové a lidé, kterým můžeme vždycky věřit. Proto apelujeme právě na vás, abyste pro nás spoluvytvořili bezpečné prostředí na silnicích a šli nám ve svém chování na silnicích vzorem. Naučte naše mladší sourozence pravidla provozu na silnicích a předejte jim své zkušenosti a nezapomeňte je před jízdou připoutat do dětských autosedaček. Učte nás už odmalička, jak moc jsme zranitelní jako chodci a cyklisté – dohlédněte na to, abychom používali autosedačky, bezpečností pásy, osvětlení na kolo a helmy. Podporujte nás, když se budeme učit řídit a dohlédněte na nás, jedině tak můžeme nabýt dobrých řidičských zkušeností na mokru, v noci a v hustém provozu. Apelujeme na vás, abyste pomohli vychovat generaci zodpovědných účastníků silničního provozu.

Vzdělávací instituce

My, mladí z celého světa, pokládáme vzdělávací instituce za velmi důležité. Poskytují nám znalosti a dovednosti, které potřebujeme pro šťastný, zdravý a produktivní život. Z toho důvodu žádáme vás – zřizovatele škol a učitele, abyste zahrnuli do svých učebních osnov dopravní výchovu již od raného věku; abyste dohlédli na to, aby okolí školy i naše cesta do ní byly bezpečné, abyste podpořili používání bezpečných školních autobusů. Apelujeme na vás, abyste pravidelně organizovali na školách dopravně bezpečnostní aktivity a soutěže a vytvořili nám příležitost zapojit se do dopravně bezpečnostních projektů a programů. Dále apelujeme na zřizovatele a zaměstnance vysokých škol, aby podpořili a rozvíjeli kurzy a projekty s dopravně bezpečnostní tématikou a prováděli a vydávali více výzkumů na prevenci dopravních úrazů.

Starostové a představitelé obcí

My, mladí z celého světa, apelujeme na představitele obcí, aby vytvořili bezpečné obce pro všechny. Věříme, že autority na místních úrovních hrají velmi významnou roli při zajištění bezpečnosti silničního provozu a při podporování skupin, které jí propagují. Žádáme vás, abyste nezapomněli na ty, kteří dopravní nehodu přežili, usilujte o to, aby měli lepší servis a veškerou péči, kterou potřebují, zapojte je do kampaní a ostatních preventivních aktivit. Vyzvěte a podpořte mladé lidi, aby byli aktivní v místních dopravně bezpečnostních skupinách a aktivitách. Apelujeme i na vás, majitele a manažery barů, restaurací, klubů a diskoték, abyste přistupovali zodpovědně k podávání alkoholu mladým lidem.

Politikové

My, mladí z celého světa, důrazně apelujeme na vlády, aby ustavily zranění z dopravních nehod za hlavní problém celé veřejnosti, jejího zdraví a vývoje a umístily bezpečnost silničního provozu na vyšší úroveň politického zájmu. Žádáme vás, abyste se zasadili o bezpečnou a kvalitní infrastrukturu. Tímto vás žádáme, abyste zajistili bezpečnou a cenově dostupnou veřejnou dopravu pro všechny. Dále na vás apelujeme, abyste vytvořili národní plán bezpečnosti silničního provozu a ustavili organizaci, která bude zodpovídat za naplňování jeho cílů. Prosíme vás, abyste při tvorbě a přijímání zákonů pamatovali na vymahatelnost práva v oblasti dopravy a posílili investice do bezpečnějších silnic. Důrazně vás žádáme, abyste zajistili bezbariérové vstupy do zdravotnických zařízení, úřadů a organizací pro oběti dopravních nehod. Dále vás vybízíme, abyste podpořili zapojení mladých lidí do tvorby politiky v oblasti dopravy a vybudovali spolupráci se soudy, úřady a organizacemi zabývajícími se bezpečností provozu na silnicích.

Společenské organizace

My, mladí lidé z celého světa, žádáme všechny společenské organizace včetně sportovních oddílů, mládežnických organizací, náboženských spolků, abyste našim rodinám a kamarádům dostali do povědomí, že zranění z dopravy jsou velmi závažným problémem pro nás pro všechny a poučili je o rizicích, která jim v dopravě hrozí. Vzhledem k tomu, že traumata ze silničního provozu se týkají jednotlivců, rodin i kamarádů a tím v podstatě celé společnosti, ve které žijeme, vyzýváme vás, abyste propagovali a podporovali bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a využili k tomu všechny své dostupné prostředky, abyste zapojili do svých programů lidi, kteří již přežili nějakou dopravní nehodu, mladé lidi a svou práci představili politikům. V neposlední řadě na vás apelujeme, abyste spolupracovali s ostatními organizacemi, které se aktivně zapojují do problematiky bezpečnosti silničního provozu.

Soukromé společnosti

My, mladí z celého světa, vyzýváme vás, manažery soukromých firem, abyste uznali, že je vaší povinností k celé společnosti vyrábět a prodávat své produkty zodpovědně. Protože jsme mladí a rádi riskujeme, toužíme po adrenalinu, který nám může poskytnout i rychlá jízda nebo řízení pod vlivem alkoholu. Pokud vaše reklamy nabádají k rychlé jízdě a podporují nadměrnou konzumaci alkoholu, dáváte nám tím najevo, že si můžeme riskování směle dopřát! Tímto apelujeme na výrobce automobilů, aby zaměřili větší pozornost na vývoj a reklamu na bezpečnost vozidel a dále apelujeme na celý alkoholový průmysl, aby se zaměřili na propagaci zodpovědné konzumace alkoholu a vyvarovali se cílení reklamy na nejmladší z nás. Dále apelujeme na pojišťovny, aby propagovaly výhody bezpečného chování na silnicích a aby vyvinuly efektivní a účinnou pojišťovací politiku. Dále žádáme majitele přepravních společností, aby zajistili co nejbezpečnější vozidla a dbali na bezpečné chování řidičů. Apelujeme na soukromý sektor jako celek, aby vybudoval dobré finanční podmínky pro dopravně bezpečnostní kampaně a vybudoval bezpečnou dopravní politiku pro své zaměstnance.

Média

My, mladí z celého světa, se necháme snadno ovlivnit prostřednictvím médií, zvláště médii zaměřenými na mládež, a životním stylem, který media propagují. Proto se obracíme na vás, novináře a lidi z vedení všech médií, abyste vyhlásili zranění z dopravních nehod za globální problém, který zmaří a ovlivní každý rok miliony lidských životů. Závisí především na vás, zda budou naše hlasy vyslyšeny. Zvláště pak vás žádáme, abyste zaujali zodpovědný a přesný postoj ke zpravodajství z traumatických následků dopravních nehod a abyste vysílali reklamy na zodpovědné a bezpečné chování na silnicích tak často, jak vysíláte obchodní reklamy. Apelujeme na vás, abyste používali odpovídající média, která upoutají pozornost mladých lidí. Dále vás žádáme, abyste propagovali dopravní bezpečnost uváděním příběhů mladých lidí a jejich rodin, kteří přežili dopravní nehodu a podporovali dobré příklady v médiích. Důrazně žádáme, abyste nevysílali reklamy ani TV spoty, které prezentují rychlou jízdu a řízení pod vlivem alkoholu jako společenskou normu.

Celebrity a zábavní průmysl

My, mladí lidé z celého světa, apelujeme na všechny slavné lidi a na celý zábavní průmysl, aby aktivně propagovali bezpečnost silničního provozu. Osobnosti ze sportu, filmu, hudby a kultury ovlivňují naše chování. Tímto vyzíváme vás, umělce a známé osobnosti, abyste uplatnili svůj vliv na mladé lidi. Žádáme vás, abyste nám sami šli příkladem a propagovali bezpečné a slušné chování na silnicích, abyste vždy používali bezpečnostní pásy a helmy, nepili alkohol před jízdou a nepřekračovali rychlost, a to ne jen ve svém profesním životě, ale i v tom osobním.

Život této Deklarace

Na závěr, my, mladí z celého světa, přijímáme závazek, že budeme aktivně usilovat o naplňování této Deklarace a postaráme se o její účinnost. Nedopustíme, aby zůstala pouhými slovy na papíře. Přijímáme tuto Deklaraci, která poletí kolem celého světa tak, jako olympijský oheň, nesený mladými lidmi na všech kontinentech světa a osvítí každou zemi hlasem mladých lidí, kteří volají po bezpečnosti silničního provozu. Nechceme bezpečné silnice pouze pro sebe, ale pro všechny lidi na světě a i pro budoucí generace.
"Přijato mladými lidmi z více než 100 zemí na Světovém zasedání mladých pro bezpečnost silničního provozu, Ženeva, Švýcarsko 2007."
 
Infoservis

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose