www.car.cz
 

Přibývá cyklistů s alkoholem v krvi
     11.11.2007 06:44 - tisková zpráva


K větší bezpečnosti cyklo dopravy by mohli přispět sami cyklisté. Řadu dopravních nehod způsobují nepozorností při jízdě nebo přeceněním vlastních schopností, často se také na cestu posilní alkoholem. O statistikách nehod s účastí cyklistů na „BIKE konferenci 2007“ informovala přednáška dopravní policie.

V Jihomoravském kraji každý rok dochází k 500 až 600 dopravním nehodám, které zaviní sami cyklisté. Jejich příčinou je většinou nedostatečná pozornost nebo nezvládnuté řízení. Poměrně častým prohřeškem bývá také nedání přednosti v jízdě, nejčastěji při vjíždění na silnici. Ovšem v pozadí mnoha těchto nehod je ve skutečnosti alkohol, který byl v loňském roce zjištěn téměř u 30 % cyklistů – viníků dopravních nehod. Jejich podíl navíc v posledních třech letech roste. Alkohol byl zjištěn také v krvi pětiny z 900 cyklistů, kteří se vloni stali účastníky dopravní nehody s jiným viníkem.

Pozitivní je, že v Jihomoravském kraji v posledních letech počet dopravních nehod s účastí cyklistů mírně klesá. Zároveň se snižují také tragické následky těchto střetů. Ve srovnání s tragickým rokem 2002, kdy na jihomoravských silnicích zahynulo 39 cyklistů a 134 bylo těžce zraněno, došlo v roce 2006 „pouze“ k 17 úmrtím cyklistů a 94 těžkým zraněním.

Dbát zvýšené pozornosti by cyklisté měli především v obcích, ve kterých se stále odehrají přibližně tři čtvrtiny těchto nehod. Zásadním opatřením ke snížení nehodovosti a zvýšení bezpečnosti cyklistů ovšem budou až nové cyklostezky a vyhrazené jízdní pruhy, jejichž budování dopravní policie plně podporuje.

 

9. listopadu 2007

Tiskové středisko BVV


 
 
Fotogalerie:   Setkání mistrů Sosnová 2007 objektivem Tomáše Němce

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose