www.car.cz
 

Evropou volnou cestou . Co to znamená pro motoristy?
     24.12.2007 11:42 - tisková zpráva


Evropou volnou cestou
Česká republika otevře téměř dva tisíce kilometrů svých hranic. Dva tisíce tři sta policistů, kteří doposud slouží u cizinecké a pohraniční policie, přejde k jiným útvarům, včetně dopravní služby. K plnění nových úkolů značně pomůže Schengenský informační systém (SIS), který představuje společný nástroj pro boj proti kriminalitě a nelegální migraci. SIS obsahuje společnou databázi, která je vytvářena a využívána členskými státy. Jedná se zejména o údaje o:

nežádoucích státních příslušnících třetích zemí, kterým má být odepřen vstup a pobyt na území schengenského prostoru,
osobách hledaných za účelem zatčení,
pohřešovaných osobách,
osobách hledaných za účelem zajištění jejich spolupráce v trestním řízení,
hledaných věcech (např. odcizené či ztracené doklady, automobily, střelné zbraně, padělané bankovky a další).
K těmto údajům mají v členských státech okamžitě přístup příslušné policejní, celní a justiční orgány a orgány odpovědné za ochranu hranic.

Co to vše znamená pro motoristy?
% Především od 21.12.2007 volný pohyb přes naše pozemní hraniční přechody, pochopitelně tam, kde je to motorovým vozidlům povoleno (teprve od března 2008 bude volný pohyb cestujících platit i na letištích);
% z přechodů zmizí, tak jako už dříve celníci, také policisté;
% kontroly bude však možno v mimořádných případech obnovit (třeba při mimořádném náporu fotbalových rowdies);
% v neposlední řadě pak mají být zvýšeny počty dopravních policistů.
Budete moci překračovat hranice členských států Schengenu v jakémkoli místě a v jakoukoli denní či noční hodinu, tedy i mimo současné hraniční přechody a jejich provozní dobu.

Odstranění kontrol na hranicích uvnitř schengenského prostoru se bude týkat všech druhů tzv. vnitřních hranic, tj. společných pozemních hranic schengenských států (včetně říčních a jezerních hranic), letišť určených pro vnitřní schengenské lety a námořních, říčních a jezerních přístavů pro pravidelná trajektová spojení.

Spolu s ČR by se schengenský prostor měl rozšířit najednou celkem o 9 nových členských států, čímž se počet schengenských států zvýší ze současných 15 na 24 států. Volné překračování hranic bez hraničních kontrol tak bude možné na česko-polské či česko-německé hranici nebo na rakousko-slovinské či litevsko-lotyšské hranici.

Odstranění kontrol na vnitřních hranicích rozšířeného Schengenu přinese zkrácení doby pro cestování po Evropě, ať už autem, autobusem, vlakem, letadlem či trajektem. Při jízdě autobusem odpadne hrozba zpoždění z důvodu čekání na odbavení na hranici, na letištích už nebudete muset čekat ve frontě na pasovou kontrolu. Hraniční přechody budete moci projíždět bez zastavení, protože na stávajících hraničních přechodech budou odstraněny překážky na komunikacích. Váš průjezd bude možný bez snížení rychlosti či dalších omezení (pokud nebude doprava omezena místní úpravou).

Pokud by z důvodu ohrožení bezpečnosti česká vláda (nebo vláda některého ze sousedních států) rozhodla o dočasném znovuzavedení kontrol na hranicích, budete muset respektovat po stanovenou dobu (obvykle ne delší než 30 dnů) související pravidla omezující možnosti volného pohybu přes hranice. Ve zdůvodněných případech lze stanovit povinnost překračovat státní hranice na vymezeném úseku pouze přes hraniční přechody. Když taková situace nastane (v nejbližší době je tento případ avizován ze strany Rakouska v době konání evropského fotbalového šampionátu v červnu 2008), budete o souvisejících opatřeních informováni.

Přínos Schengenu má ale i jinou praktickou dimenzi. V případě, že vám bude např. ukradeno vozidlo, zvýší se díky Schengenskému informačnímu systému (SIS) šance jeho nalezení v jiném státě schengenského prostoru. Údaje z českého centrálního registru vozidel budou prostřednictvím SIS automaticky přístupné pro policisty v ostatních schengenských státech, kteří při dopravní kontrole budou moci snadněji identifikovat, že se jedná o vaše vozidlo.

Infoservis UAMK
 
 
Fotogalerie:   BRT - představení Audi A4 DTM, foto Alois Folta

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose