www.car.cz
 

Co motoristy v zimě čeká a nemine
     2.1.2008 12:02 - tisková zpráva


Námraza, sníh a led, to vše nás čeká v současném období. Jízda ve sněhu a plískanici, kdy stírače sotva stačí odstraňovat odstřikující břečku, není jistě moc příjemná. Proto se v zimním provozu vyplatí dbát na některá základní pravidla.

Nejlepším varovným signálem je ukazatel venkovní teploty. Pokud jste si s dostatečným předstihem nestačili přikrýt přední sklo (tento krok se vyplatí praktikovat zejména na horách), můžete při náhlém poklesu teplot počítat s tím, že vás čeká oškrabávání námrazy. V ten moment jsou velkým pomocníkem rozmrazovací tekutiny. Pokud nemáte vůz s dálkovým ovládáním, nastříkejte rozmrazovací roztok do zámků dveří, předpokládá se, že také gumová těsnění dveří a kapoty máte ošetřeny glycerinem či jelením lojem, aby se daly snadněji otvírat.

Pokud napadl sníh, nepodceňujte jeho úplné odstranění z automobilu tak, abyste měli nerušený výhled. Použijte sprej a škrabku, nečekejte, až začne působit vyhřívání skla. Zkontrolujte, zda nejsou stírače přimrzlé ke sklu. Nemáte-li klimatizaci, ponechejte po rozjezdu mírně pootevřená okna, aby se urychlil proces odmlžování skel. Nesnažte se zahřívat motor volnoběhem. Pomalou jízdou se zahřeje rychleji.

Pokud musíte vyjet na vozovku pokrytou sněhem nebo ledem, buďte opatrní. Téměř neviditelnou hrozbou je námraza. Nepřipraveného řidiče může zaskočit při projíždění míst, kde je vozovka stíněna před slunečními paprsky. A to je zejména v zatáčkách opravdu na pováženou. V takovém případě nebrzděte ani neprovádějte náhlé zásahy do řízení. Praktičtější je uvolnit pedál plynu a řídit pomalu a jemně. Dojde-li při jízdě na sněhu nebo na ledu ke smyku, nikdy nebrzděte. V případě smyku předních kol u vozu s předním pohonem sešlápněte spojku, abyste vyřadili ze záběru motor (u automatické převodovky zařaďte polohu neutrál), a stočte přední kola do směru, kterým chcete jet. Při smyku zadních kol stočte přední kola na tu stranu, kam se pohybuje zadní část vozu.

Výhodu mají automobily s protiblokovacím systémem ABS, který pomáhá zabránit smyku při brzdění. Brzdový pedál při aktivaci ABS vibruje 12x za sekundu, ujistěte se však, že ho sešlapáváte plnou silou. Vyzkoušejte si to v bezpečných podmínkách, abyste získali praktickou zkušenost.

Při jízdě v zimních podmínkách je nutné dodržovat alespoň dvojnásobnou vzdálenost od vozidla před vámi, než je obvyklé. Vždyť brzdná dráha automobilu, jedoucího rychlostí 50 km/h je na zledovatělém povrchu více než dvojnásobná.

Velkou roli hraje, zda je vaše auto vybaveno zimními pneumatikami. Zatím je sice zákon nenařizuje, ale každý rozumný řidič by si je měl pořídit. Jde hlavně o dobrou přilnavost na zledovatělých silnicích a o lepší reakce při brzdění. Starší pneumatika s ojetým vzorkem, jehož hloubka je kupříkladu ještě na "zákonné" hranici 1,7 mm, odvádí o 85 % méně vody než pneumatika nová. Takové hodnoty se mohou projevit i při průjezdu stojící vodou, která nemusí být nutně zmrzlá.

Používáte-li sněhové řetězy, nasazujte je na poháněná kola. A pokud uváznete, zkuste snížit tlak v pneumatikách. To zvyšuje přilnavost a tím, že se do kontaktu s povrchem vozovky dostává větší část běhounu. Nezapomeňte však potom pneumatiky znovu co nejdříve nahustit.

Velmi běžnou je v zimě jízda za tmy, neboť dny jsou kratší. To se pak velmi rychle pozná, zda jste po předchozí jízdě vyčistili světla, zanesená nečistotami ze silnice. Taková špinavá skla mohou snížit dosah hlavních světlometů až o 30 m.

Zapomínáte-li světlomety rozsvěcet, dejte si do auta namontovat automatický spínač světel. Ten se aktivuje pokaždé, jakmile se spustí motor.

Plánujte své cesty a buďte připraveni na nouzové situace, mějte například ve voze ruční baterku a kanystr na rezervní pohonné hmoty.

Nepodceňujte pravidelné servisní prohlídky u autorizovaného prodejce, kde vám provedou, v řadě servisů zdarma, nebo za symbolický poplatek, kontrolu systémů důležitých pro bezpečnost, jako jsou brzdy, pneumatiky, řízení a světla. Vybrat si z široké nabídky zimního příslušenství, které je určeno k tomu, aby usnadnilo váš život během pro řidiče nejnáročnějšího ročního období, není už dnes také žádný problém.

Infoservis UAMK


 
 
Fotogalerie:   Křest nového vozu Lotus Michl pro běžný provoz, foto Jana Michlová

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose