www.car.cz
 

Rady motoristům: Zdravotní způsobilost řidičů seniorů
     7.1.2008 12:14 - tisková zpráva


ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOSTI ŘIDIČŮ SENIORŮ


Zákon o silničním provozu ukládá řidičům, kteří dosáhli věku 60 let a současně nejsou řidiči z povolání, aby při řízení motorového vozidla měli vedle dalších stanovených dokladů (tedy řidičského průkazu, osvědčení o registraci vozidla a dokladu prokazujícího pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla) u sebe „doklad o zdravotní způsobilosti“. Tento doklad jsou potom tito řidiči povinni předložit na výzvu příslušníkovi Policie ČR ve stejnokroji ke kontrole.

Potud je zákonná úprava celkem jasná, ale nikde není jednoznačně řečeno, jaký že doklad mají mít řidiči senioři u sebe, jak tento doklad vypadá a co obsahuje. A to i přesto, že se podle našich informací liší i praxe policie a že se kvůli tomu dokonce musela měnit jedna vyhláška, která stanovuje vzor posudku. Aby byly odstraněny dohady a neopodstatněná šikana řidičů, vyhláškou je nyní výslovně stanoveno, že posudek lze vydat i v jiném formátu a uspořádání, než je uvedeno v jeho vzoru.

Samotný problém pramení z toho, že zákon výslovně nepožaduje, aby měl řidič u sebe posudek o zdravotní způsobilosti a hovoří pouze o dokladu, na který žádné konkrétní požadavky nestanovuje. Doklad rozhodně nemusí mít formát A4 ani obsahovat všechny údaje ve smyslu přílohy č. 2 k vyhlášce č. 277/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Postačuje, aby doklad obsahoval podstatné náležitosti posudku, tj. především údaje k identifikaci posuzované osoby, údaje o její zdravotní způsobilosti ve vztahu k jednotlivým skupinám řidičských oprávnění, a datum razítko a podpis lékaře, popř. zdravotnického zařízení.

Z toho vyplývá, že dokladem o zdravotní způsobilosti bude jakýkoli doklad vystavený posuzujícím lékařem, z něhož budou patrné následující údaje:

  název zdravotnického zařízení, jehož jménem se posudek vydává, identifikační číslo, bylo-li přiděleno, adresa sídla nebo místa podnikání, včetně otisku razítka,
  jméno a příjmení řidiče,
  datum narození řidiče,
  trvalý pobyt řidiče,
  případně také průkaz totožnosti řidiče (OP, ŘP, pas),
  rozsah řidičského oprávnění, ke kterému je posudek vydáván,
  závěr o zdravotní způsobilosti řidiče (zdravotně způsobilý / způsobilý s podmínkou / nezpůsobilý),
  datum vydání a datum ukončení platnosti posudku,
  jméno, příjmení a podpis posuzujícího lékaře.
Při vhodném rozvržení dokumentu a volbě adekvátní velikosti písma se tak lze dostat do formátu, který umožní pohodlné umístění dokladu o zdravotní způsobilosti mezi ostatní doklady řidiče.


A pro úplnost dodáváme, že řidič ve věku od 60 let výš, který se ve stanoveném termínu prohlídce nepodrobí, se dopustí přestupku, za který se ukládá pokuta od 5 000 do 10 000 Kč a k tomu ještě zákaz činnosti od 6 měsíců do 1 roku. Vedle toho se mu ještě zaznamená 5 bodů v bodovém hodnocení.


Leden 2008

Infoservis AČR


 
 
Fotogalerie:   Janner rallye 2008 - Tarabusova smolná havárie, foto R.Kašpárek

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose