www.car.cz
 

Co znamená vstup do Schengenského prostoru pro cizince?
     20.1.2008 08:13 - tisková zpráva


Schengenský prostor umožňuje volný pohyb všech osob bez ohledu na jejich státní příslušnost. Vnitřní hranice mohou bez hraničních kontrol překračovat občané států EU/Schengenu a stejně tak i občané tzv. třetích zemí.

Pravidla platná na území schengenského prostoru se přesto velmi zásadně liší v případě, že osoba cestující po Schengenu není občanem některého ze státu EU/Schengenu či země, která má s těmito státy uzavřenou zvláštní dohodu (Švýcarsko a Lichtenštejnsko). Schengenské státy vzájemně sjednotily pravidla pro vstup a pobyt občanů třetích zemí, která budou ode dne jejího začlenění do Schengenu plně uplatňována i Českou republikou. Co tedy znamená rozšíření schengenského prostoru pro cizí státní příslušníky pobývající v ní či na území České republiky přijíždějící?

Pravidla pro vstup a pobyt na území schengenského prostoru rozlišují mezi dvěma kategoriemi osob: osobami požívajícími právo Společenství na volný pohyb a občany třetích zemí. Zatímco do první kategorie patří všichni občané států EU, Evropského hospodářského prostoru (EU + Norsko, Island a Lichtenštejnsko) a Švýcarska, státní příslušníci všech ostatních států jsou tzv. občany třetích zemí. Zvláštní pravidla platí pro rodinné příslušníky osob požívajících právo Společenství na volný pohyb.

Vstup ČR do Schengenu přinese pro občany EU (a výše uvedených států) shodné změny jako pro občany České republiky. Hlavní změnou se stane možnost překračovat vnitřní hranice rozšířeného schengenského prostoru 24 států bez hraničních kontrol, tj. nejenom například česko-německé hranice, ale i polsko-litevské či maďarsko-slovinské hranice. Od konce března 2008 odpadne rovněž povinnost absolvovat pasovou kontrolu na mezinárodních letištích při cestování do jiného schengenského státu. Pravidla pro překračování hranic se státy mimo Schengen (tzv. vnější hranice) zůstanou stejná.

Občané třetích zemí: volný pohyb při splnění určitých podmínek

O poznání více změn mohou očekávat občané třetích zemí, a to především cizinci pocházející ze států, vůči kterým zavedla EU v rámci své společné vízové politiky vízovou povinnost. I tito občané budou profitovat z možnosti překračovat vnitřní hranice uvnitř schengenského prostoru bez hraničních kontrol. Rozšíření Schengenu o Českou republiku pro ně však přinese i jiné výhody. Plné provádění schengenských předpisů českými orgány se projeví například při vydávání krátkodobých víz a cestování cizinců usazených v České republice i v nových možnostech v oblasti cestovního ruchu.

Vstupem do Schengenu začnou zastupitelské úřady České republiky vydávat tzv. jednotná schengenská víza, tj. víza opravňující ke vstupu a pobytu na území celého schengenského prostoru. Stejně tak bude Česká republika uznávat schengenská víza vydávaná jinými státy Schengenu pro vstup a pobyt na českém území. Turisté přijíždějící například z asijských států tak budou moci v rámci svého evropského výletu strávit část své dovolené v Česku, aniž by si museli vyřizovat české vízum.

Schengenské krátkodobé vízum umožní volné cestování po Schengenu (a stejně tak po Švýcarsku a Lichtenštejnsku) po dobu, která ve svém souhrnu nepřesáhne 3 měsíce během půl roku ode dne prvního vstupu na území těchto států.

Největší změnu patrně přinese vstup České republiky do Schengenu cizincům, kteří podléhají vízové povinnosti a kteří jsou držiteli povolení k pobytu (dlouhodobému či trvalému) vydaného orgány České republiky. Tito cizinci získají možnost cestovat až tři měsíce po státech Schengenu, Švýcarska a Lichtenštejnska bez toho, aby si museli žádat o další vízum. Platné povolení k pobytu se při předložení společně s platným cestovním pasem stane rovnocenné vízu, které bude v případě nepředložení obou dokumentů stále vyžadováno. Občané třetích zemí žijící v Česku tak získají stejné možnosti cestování jako občané třetích zemí žijící v současné době například v Německu.

Schengen harmonizuje podmínky týkající se vydávání krátkodobých víz (schengenská víza), již však nezasahuje do národních pravidel pro vydávání víz k pobytům přesahujícím 3 měsíce. Pravidla pro vydávání dlouhodobých víz a povolení k pobytu na území ČR se proto vstupem do Schengenu nezmění. Jedinou změnou, která však platí již od 1. září 2007, je kontrola žadatelů o víza/povolení k pobytu (včetně žádostí o jejich prodloužení) v Schengenském informačním systému (SIS). Účelem této kontroly je zjištění, zda se nejedná o osobu, jejíž záznam byl do SIS vložen jiným státem s cílem takové osobě odepřít vstup na území Schengenu z důvodu její hrozby pro bezpečnost a veřejný pořádek schengenského prostoru.

Krátkodobá i dlouhodobá víza vydaná ČR před vstupem do Schengenu zůstanou platná po dobu v nich vyznačenou, budou však opravňovat pouze ke vstupu a pobytu na území ČR. V případě vycestování (pouze přímým leteckým spojem) a návratu do ČR ještě před vypršením platnosti takového víza budou moci držitelé dlouhodobých víz projíždět přes území jiných schengenských států po dobu nepřekračující 5 dní, držitelé krátkodobých víz budou muset pro návrat do ČR použít přímý letecký spoj, průjezd přes území jiných států Schengenu nebude v jejich případě možný.

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

 

Inforservis UAMK


 
 
Fotogalerie:   Kotrmelec, Sosnová 2006 - foto Luboš Novosád

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose