www.car.cz
 

Euroklíč – o další krok blíž k Evropě. V sobotu v Brně na Autotecu
     6.6.2008 13:01 - tisková zpráva


V sobotu 7. 6. 2008 od 13:00 bude na veletrhu Autotec 2008slavnostně představen celoevropský projekt pro osoby se sníženou schopností pohybu Euroklíč. Akce s názvem Euroklíč na čerpací stanice, kterou připravil Institut pro udržitelný rozvoj a společnost PETROLmedia, proběhne v Pavilonu A2 v oborové expozici Autotec Petrol – Čerpací stanice budoucnosti.

Na vozíku o závod na záchod

Každý zákazník čerpací stanice se určitě dostal do situace, kdy musí rychle na WC, ale narazí na zamčené dveře. Následuje cesta k pokladně, zde na žádost obsluha vydá klíček a pak zase zpět na WC. Pro zdravého člověka jde jen o pár kroků navíc, ale pro vozíčkáře je to problém.

Jak doopravdy velký je, si budou moci návštěvníci veletrhu Autotec vyzkoušet sami při akci Euroklíč na čerpací stanice. Její pořadatelé připravili pro veřejnost soutěž, která bude spočívat ve zvládnutí vytýčené trasy na invalidním vozíku, mezi regály modelové čerpací stanice, a v následném odemčení dveří pomyslného sociálního zařízení Euroklíčem. Účastníci soutěže se mohou těšit na hodnotné ceny. Se základy jízdy na invalidním vozíku návštěvníkům poradí bývalý hokejista Tomáš Zelenka a herec Jan Potměšil, kteří budou spolu celý pořad moderovat.

Proč Euroklíč na čerpací stanice?

Každá čerpací stanice musí být povinně vybavena sociálním zařízením pro vozíčkáře, ale její dveře jsou preventivně uzamčeny, na ochranu proti působení vandalů. Jediný univerzální Euroklíč otevírá osobám se sníženou schopností pohybu všechna sociální a technická kompenzační zařízení (např. výtahy, svislé a schodišťové plošiny apod.) osazená jednotným Eurozámkem. Nositel projektu se ve spolupráci s resorty, kraji a obcemi snaží zajistit distribuci Euroklíčů a montáž Eurozámků tak, aby osoby se zdravotním postižením a ani provozovatelé objektů nebyli administrativně ani ekonomicky zatěžováni.

Slavnostní představení projektu na veletrhu

Slavnostní uvedení a prezentace projektu Euroklíč v areálu brněnského výstaviště začne v sobotu 7. 6. ve 13 hodin v oborové expozici Autotec Petrol – Čerpací stanice budoucnosti za účasti hejtmana Jihomoravského kraje Ing. Stanislava Juránka, ředitele Autotec 2008 ing. Jiřího Čikla, ředitelky Odboru dopravní politiky a životního prostředí Ministerstva dopravy ČR Ing. Ivany Jiráskové, zástupce ministerstva práce a sociálních věcí a předních protagonistů projektu v čele s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václavem Krásou, českým patronem projektu hercem Janem Potměšilem a generálním sekretářem České sledge hokejové asociace Tomášem Zelenkou. Součástí pořadu bude autogramiáda patrona projektu Jana Potměšila, který svůj euroklíč dostal už před 12 lety v Německu. Pro zástupce médií je připravena tisková konference, kterou bude moderovat předseda Evropského institutu pro udržitelný rozvoj Mgr. Pavel Hříbek.

O projektu Euroklíč

Tento projekt už více než dvacet let efektivně pomáhá lidem se sníženou schopností pohybu ve vyspělých evropských zemích a zapouští kořeny i v USA. V ČR byl v soutěži PETROLawards Euroklíč oceněn titulem "NEJVÝZNAMNĚJŠÍ POČIN ROKU 2007“ v kategorii čerpací stanice. Nositelem projektu v ČR je Národní rada osob se zdravotním postižením, manažerem projektu je Evropský institut pro udržitelný rozvoj. Pilotní projekt začal ve Středočeském kraji, v aktuálně je místem realizace celá ČR. Jako první se do projektu zapojili kromě Středočeského kraje také ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo dopravy, České dráhy a SŽDC, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (a jejich členské společnosti Ahold, Baumax, Globus, Kaufland, Tesco), Asociace hotelů a restaurací a řada dalších.

V rámci trhu čerpacích stanic podporuje projekt společnost PETROLmedia a následně se připojily i další významné subjekty: Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu a její členské společnosti Benzina a Agip, Společenství čerpacích stanic ČR, společnost Pap oil a ohlášení svého vstupu do projetu připravují další provozovatelé čerpacích stanic. Organizátoři projektu Euroklíč v ČR byli požádáni o pomoc při realizaci projektu také na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.
 
 
www.autotec.cz


 
 
Fotogalerie:   Škoda Tuning Doksy 31.5.2008

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose