www.car.cz
 

Ministerstvo dopravy ČR k novele a k zadržování řidičských průkazů
     tisková zpráva


Pro zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích je do novely zákona znovu zařazen institut zadržení řidičského průkazu a podrobně je propracován institut znehybnění vozidla, tak aby mohl být prakticky aplikován.

Záruku vymahatelnosti práva v případě řidičů cizozemců bude představovat systém vybírání kaucí.

K nejzásadnějším změnám dále patří zavedení tzv. bodového hodnocení přestupků řidičů. Bodový systém hodnocení řidičů spočívá v tom, že řidičům motorových vozidel jsou za vybrané přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích přidělovány body do výše 12 bodů. V praxi to bude znamenat, že za spáchaný přestupek bude řidiči uložena sankce podle zákona o přestupcích, případně trest za spáchaný trestný čin a zároveň, bude-li se jednat o vybraný přestupek nebo trestný čin spadající do systému bodového hodnocení, bude řidiči přidělen stanovený počet trestných bodů. Důsledkem dosažení plného počtu 12 bodů bude ztráta řidičského oprávnění na dobu 1 roku. K opětnému získání řidičského oprávnění bude třeba se podrobit doškolovacímu kurzu a přezkoušení z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel.

Ode dne vrácení řidičského oprávnění bude řidič podléhat novému bodovému hodnocení, tzn. obecní úřad obce s rozšířenou působností ke dni vrácení řidičského oprávnění zaznamená v registru řidičů odečtení všech 12 bodů. Fungování systému také předpokládá systém zahlazování udělených bodů, aby řidič mohl aktivně čelit hrozbě ztráty řidičského oprávnění.

Novela zákona také zahrnuje změny související se vstupem ČR do Evropské unie.

Především se jedná o používání dětských zádržných systémů při přepravě dětí na všech kategoriích pozemních komunikacích, uvedení vzájemného uznávání řidičských průkazů členských i nečlenských států EU do souladu s právem ES a vydávání řidičských průkazů vzoru EU jako národních řidičských průkazů a upravení doby platnosti průkazu.

Mgr. Ludmila Roubcová
tisková mluvčí MD

tisková informace


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose