www.car.cz
 

V září startuje mezinárodní neziskový projekt FORMULE 1 ve školách
     19.6.2008 15:14 - tisková zpráva


Formule1 ve školách startuje

 

V září letošního roku startuje mezinárodní neziskový projekt FORMULE 1 ve školách. Jedná se o jedinečnou, celosvětovou vzdělávací soutěž, určenou, v prvním ročníku soutěže, pouze pro týmy studentů středních škol, ve věku od 15 – 19 let.

 

Studenti se učí pracovat s předními konstrukčními a technologickými počítačovými systémy (CAD a CAM systémy), pomocí kterých tvoří design modelu, který následně testují ve virtuálním větrném tunelu. Výrobou testovaného modelu na CNC frézách se uzavírá technická část projektu, který vyvrcholí napínavou bitvou na dráze.

 

Technické etapy projektu (musí absolvovat každý soutěžní tým):

 

1)     ideový návrh modelu vozu F1

2)     konstrukční ztvárnění ideového návrhu pomocí počítačového konstrukčního systému

3)     ověření konstrukčního řešení cestou počítačové analýzy

     v prostředí virtuálního větrného tunelu

4)     zpracování konstrukční výkresové dokumentace

     navrženého vozu

5)     technologická příprava obrábění na CNC frézce pomocí

     počítačového sytému pro generování NC dat

6)     výroba modelu na CNC frézce

7)     povrchová úprava a kompletace sestavy modelu F1

8)     technická zkouška modelu na dráze

 

Projekt je postaven na týmové práci (3 až 6 členů), bez které se ani v reálném světe formule 1 neobejde žádný tým. Každý člen má přesně určenou funkci (hlavní manager, zastupující manager, výrobní technik, konstruktér, grafik) a zodpovídá za jednotlivé části přípravy závodního modelu.

 

Rychlost závodního modelu, reakční čas, podkladová evidence týkající se návrhu, konstrukce a výroby závodního modelu, ústní prezentace a marketingové předvedení, je jednotlivě bodován a součet bodů z každé této části závodu určí vítěze.

 

Hlavním cílem projektu je naučit studenty pracovat s předními konstrukčními a technologickými softwary, které umožňují lepší orientaci v technických oborech (fyzika, aerodynamika), které mají stále větší význam, především z toho důvodu, že cesta od počítačovému modelu k fyzickému produktu je dneska velmi aktuální.

  

Porozumět lépe designu, grafice a zároveň i obchodní stránce projektu jako je sponzoring, marketing, práce v týmu a komunikace je dalším z rysů soutěže.

 

Využití všech výše uvedených faktorů je velmi potřebné pro celkový rozvoj našich předních vědních oborů, neboť Česká republika dlouhodobě postrádá kvalitní konstruktéry a technology.

 

Soutěží se na úrovni krajské, národní a mezinárodní. Z každého kraje se účastní prvních šestnáct zaregistrovaných týmů, sedmnáctý tým v pořadí bude připraven jako náhradní.

 

Harmonogram jednotlivých fází projektu:

Registrace týmů, krajské prezentace - tour            - září/listopad 2008

Návrh závodního modelu v CAD systému              - říjen 2008 / leden 2009

Analýza závodního modelu                                       - říjen 2008 / leden 2009

Výroba závodního modelu                                        - říjen 2008 / leden 2009

Testování závodního modelu                                    - říjen 2008 / leden 2009

Krajská závodní kola                                                 - únor / březen 2009

Národní finále                                                            - duben 2009

Světové finále                                                            - červenec 2009

 

Jednotlivá kvalifikační kola se uskuteční ve významných městech, všech čtrnácti krajů, na začátku roku 2009. Vítězové ze všech kvalifikačních krajských kol automaticky postoupí do národního finále, které se uskuteční v Praze. Absolutní vítěz bude reprezentovat Českou republiku na světovém finále, kde bude soutěžit proti vítězům z dalších 27 zemí světa. Celkem je do projektu zapojeno neuvěřitelných sedm miliónů studentů.

 

Harmonogram krajských kol:

14.2.2009                                       Praha                           Brno

21.2.2009                                       Liberec                         Jihlava

28.2.2009                                       Karlovy Vary                Hradec Králové

7.3.2009                                         Plzeň                            Pardubice

14.3.2009                                       České Budějovice      Olomouc

21.3.2009                                       Mladá Boleslav           Zlín

28.3.2009                                       Ústí nad Labem           Ostrava

 

Národní finále:

25.4.2009                                       Praha

 

Díky své světové popularitě, si projekt dokázal získat i přední osobnosti z reálného světa formule 1. Adrian Newey, výkonný ředitel Red Bull technology, o projektu říká:

„Chtěl bych gratulovat všem v jejich iniciativě a jsem potěšen, že jsem se mohl stát patronem projektu Formule 1 ve školách. Představuji si, že je to relativně  

jednoduché, vytvořit miniaturu a soutěžit proti vyzyvateli, ale sestavit tým mladých studentů, kde každý má svůj úkol – design, sestrojení, analýza, výroba, testování, marketing – rozvíjí různorodost prezentačních vědomostí a to je velký úspěch.“

 

Technický ředitel Force India Mike Gascyone, který o projektu řekl:

 

„Cítím se velmi oceněn tím, že můžu být patronem projektu Formule 1 ve školách. Výzva poskytuje jedinečnou příležitost studentům, zvýšit svůj profil inženýra. Věřím,

že je to skvělá šance, jak se sjednotit a efektivně rozvíjet své znalosti a vědomosti. Je to také skvělá příležitost získat zkušenosti týkající se nejnovějšího rozvoje a výrobních technologií. Doufejme, že projekt Formule 1 ve školách, bude pro spoustu studentů povzbuzením k pokračování v kariéře designéra, inženýra nebo technologa.“

 

V roce 2005 se s projektem spojil předseda společnosti a především nejvyšší muž Formule 1 Bernie Ecclestone, který poskytl práva k obchodnímu názvu, logo a trofej pro každoroční světové finále.

 

Pro Českou republiku bude sestaveno čestné prezidium soutěže, které jí podpoří dle možností v rámci své profesionální působnosti. Oslovili jsme již významné osobnosti z oblasti techniky, výroby, politiky a výkonné administrativy ČR. Členství v prezídiu do dnešního dne přijali pan Mgr. Michal Hašek – předseda poslaneckého klubu ČSSD, pan Jiří Hodač – náměstek ministra dopravy, pan Jan Kocourek – náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy.

 

Mezi prvními nám účast v prezídiu potvrdil náměstek ministra školství mládeže a tělovýchovy, pan Jan Kocourek, který se o projektu vyjádřil:

 

„Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy oceňuje mezinárodní projekt „Formule 1 ve školách“, a to nejen z důvodu zapojení studentů do problematiky informačních a komunikačních technologií, ale především pro jeho komplexní a zároveň technické zaměření.

 

V době, kdy se mnohé firmy potýkají s nedostatkem kvalifikované pracovní síly v technických oborech, může takováto soutěž silně motivovat studenty, být velkým přínosem nejen pro rozvoj jejich vzdělání, jejich technických i sociálních dovedností, ale i pro jejich další uplatnění na pracovním trhu v České republice.

 

Děkuji pořadatelům a dalším spolupracujícím organizacím za její pořádání a přeji všem soutěžícím skvělé nápady, hodně vytrvalosti, manuální zručnosti a mnoho úspěchů zkonstruovaným modelům na dráze!“

 

O zapojení dalších osobností Vás budeme informovat na další tiskové konferenci a aktuálně na stránkách www.f1veskolach.cz.

  

Patroni projektu pro Českou republiku, jsou přední čeští jezdci, které zastupuje společnost BPA sport marketing a.s. Jarek Janiš, Erik Janiš, Adam Lacko, Roman Kresta, Jan Charouz a  Tomáš Enge, k projektu dodává :

 

„Myšlenka projektu Formule1 ve školách mi přijde až neuvěřitelná. Hlavně proto, že školáci budou moci soutěžit a bavit se prací na něčem opravdu výjimečném. Děti se totiž mohou vcítit do rolí členů opravdových týmů formule 1. Nový projekt může dokonce nastartovat jejich celoživotní, opravdové kariéry. Ze své závodnické praxe vím, jak je těžké pro začínajícího technika stoupat mezi šampionáty až do královské discipliny F1. Mladým nadšencům se s projektem Formule1 ve školách naskýtá šance přiblížit se této velmi zajímavé profesi.“

 

Jediným vlastníkem licence pro Českou republiku je společnost BPA sport marketing a.s.:

 

 BPA sport marketing a.s. je výhradní marketingový partner Asociace profesionálních klubů ledního hokeje a dlouhodobý držitel centrálních marketingových a TV práv na extraligu ledního hokeje. Dále pak marketingový

partner jezdců a dlouhodobý vlastník osobních práv, výše uvedených českých patronů projektu Formule 1 ve školách.

 

BPA sport marketing si vybrala společnost 3E Praha Enginnering a.s. jako exklusivního technického partnera pro realizaci projektu.

3E Praha Engineering a.s. byla založena v roce 1990 jako distribuční softwarová firma. Postupem času se změnila v technickou kancelář s orientací na prodej a následnou podporu CAD/CAM systémů. Velkou pozornost ve své činnosti věnuje právě podpoře studentských aktivit.

 

 

BPA sport marketing, a.s.

 

Kontaktní osoby F1 ve školách:

Knop Daniel

Ilona Talašová

             www.f1veskolach.cz


 
 
Fotogalerie:   Projekt F1 ve školách i v Česku, foto BPA

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose