www.car.cz
 

15 let spojení Barumu s Continental
     15.8.2008 22:44 - tisková zpráva


Uplynulo 15 let od spojení Barumu s německým výrobcem pneumatik Continental Počátky historie výroby pneumatik ve Zlínském kraji se datují od 30. let minulého století, kdy známý továrník a výrobce obuvi Tomáš Baťa vyrobil první pneumatiku.

Výroba prudce stoupala a stejně tak se zvyšovala i kvalita produkovaných plášťů. V roce 1945 byla akciová společnost Baťa znárodněna a rok na to vznikl spojením počátečních písmen slov Baťa, Rubena a Mitas název Barum. Výroba se poté dále rozšiřovala, až byl v roce 1972 zprovozněn nový výrobní závod v Otrokovicích, jehož hlavní hala měla rozlohu 13 hektarů.

Tento výrobní závod je dnes největším závodem na výrobu osobních pneumatik v Evropě. Po listopadu 1989 začala hledat nově vzniklá společnost Barum a.s. silného zahraničního partnera, se kterým by se mohla spojit a posílit tak svou pozici na trhu. V roce 1990 byla zahájena jednání o vytvoření společného podniku s koncernem Continental AG. V roce 1992 byla podepsána smlouva s touto německou společností a vzniklo druhé největší joint venture v České republice.

Od 1. března 1993 začal fungovat společný podnik Barum Continental spol. s r.o. Spojení se zahraničním partnerem přineslo firmě stabilní zázemí v podobě know-how silné nadnárodní společnosti, využití nejmodernějších strojů a zařízení, nových technologií a výrobních postupů. Pro závod v Otrokovicích to znamenalo stabilitu a posílení konkurenceschopnosti na otvírajícím se trhu s pneumatikami.

"Nové technologie nepřišly ihned, v prvním roce se jakoby nic nedělo. Myslím že jednou z příčin byla nedůvěra ze strany Continentalu v naše schopnosti. Není se čemu divit byli jsme první jeho akvizicí v postkomunistické části Evropy. U nás převládalo očekávání. Dle mého názoru velmi důležitým prvkem na naší straně byla vůle a ochota učit se a zlepšovat. To brzy přineslo první pozitivní výsledky, které byly jasným signálem vlastníkovi pro investice a rozvoj", komentuje tehdejší situaci ing. Libor Láznička, předseda výkonného výboru splečnosti Barum Continental.

Roční produkce pneumatik se rok od roku zvyšuje a ročně se v Otrokovicích vyrobí již více než 21 milionů pneumatik pro osobní a lehká užitková vozidla. Důkazem, že jde o jeden z nejmodernějších výrobních závodů koncernu Continental svědčí mimo jiné i úspěšné absolvování pravidelných auditů nejznámějších světových automobilek, pro něž se v tomto závodě pneumatiky vyrábějí. Jde o zákaznické audity značek Porsche, Mercedes, Audi, Volkswagen a dalších.

A právě u příležitosti uplynutí 15 let od tohoto úspěšného spojení byl v otrokovickém závodě uspořádán Den otevřených dveří. V neděli 15. června se sem sjelo více než šest tisíc návštěvníků většinou z řad zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků, aby mohli navštívit výrobní haly, které zůstávají za normálních okolností veřejnosti nepřístupné. S obratem plánovaným pro rok 2008 na více než 26,4 miliard EUR představuje společnost Continental jednoho z pěti předních světových dodavatelů pro automobilový průmysl.

Jako dodavatel pneumatik, brzdných systému, systémů a součástí pro pohonné ústrojí a šasi, přístrojové techniky, automobilové elektroniky a technických elastomerů, přispívá Continental ke zvýšení jízdní bezpečnosti a také k ochraně globálního klimatu. Společnost v současné době zaměstnává přibližně 150 000 zaměstnanců na téměř 200 místech v 36 zemích.

Continental je oficiálním partnerem FIFA World Cup 2010TM, který se bude konat v roce 2010 v Jihoafrické republice. Další informace naleznete na stránkách www.ContiSoccerWorld.com , www.ContiFanWorld.com a www.conti-online.com.

Barum Continental spol. s r. o. Divize marketing www.conti-online.cz www.barum-online.cz


 
 
Fotogalerie:   Barvy pro Peugeot 207 S 2000 Romana Kresty na Barumku 2008

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose