www.car.cz
 

Motoristické rady známých osobností, jak na udržení pozornosti za volantem. Žvýkat...
     20.8.2008 14:14 - tisková zpráva


ZNÁMÉ OSOBNOSTI RADÍ, JAK UDRŽET KONCENTRACI ZA VOLANTEM

Několik rad a tipů od Standy Berkovce, Pavly Charvátové, Tomáše Krejčíře, Jiřího Zonygy a Martina Lébla

Praha, 19. srpna 2008 – S koncem léta, kdy se mnozí vracejí z dovolených, dochází k nárůstu dopravních nehod způsobených únavou a nedostatečnou koncentrací za volantem. V rámci kampaně za větší bezpečnost na silnicích přináší výrobce žvýkaček Airwaves rady a tipy pěti známých českých osobností, jak udržet pozornost za volantem při dlouhých cestách.

Herec a moderátor Standa Berkovec je vášnivým motoristou a v oblasti bezpečnosti na silnicích se angažuje již dlouhá léta. Pokud je to nutné, jezdí autem, jinak preferuje motorku nebo svůj speciální skútr. Na nich ročně najezdí okolo 15 000 km, autem pak dalších 20 000 km. A co mu pomáhá, aby udržel koncentraci za volantem? „Jsem kafař. Ale nerad piji za jízdy – rozptyluje to. Stejně tak telefonování nebo cokoliv jiného. Na českých silnicích už je opravdu nebezpečno!

Mám vyzkoušeno, že je dobré se něčím zaměstnat. Kousat, žvýkat, ... Jezdím většinou sám a tak mě v autě těžko někdo rozveselí nebo udrží moji pozornost při jízdě v noci. Proto doporučuji žvýkačky, které mají jednu úžasnou výhodu – na rozdíl od crackerů, tyčinek nebo bonbónů mohu žvýkat i v helmě při jízdě na motorce. Ničím jiným se s helmou na hlavě pozornost udržovat nedá,“ radí Standa Berkovec.

Také moderátorka a redaktorka Pavla Charvátová urazí v autě desítky tisíc kilometrů za rok. V září se chystá na dovolenou na závody v námořním jachtingu do Chorvatska. Při dlouhých cestách rozhodně nedoporučuje únavu přemáhat. „To je to nejhorší, co můžete udělat. Zaručeně se k vám pak dříve nebo později připlíží zabiják mikrospánek a to za risk nestojí“, říká Pavla Charvátová. Neosvědčilo se jí ani cvičení, zastávky nebo energy drinky. „Když je člověk opravdu unavený, potřebuje hlavně spát. Proto je důležité na delší cesty vyrazit odpočinutý a fit a také mít možnost se cestou za volantem střídat,“ doporučuje.

Tomáš Krejčíř, známý moderátor a herec, najezdí za rok rovněž desítky tisíc kilometrů, zejména pak kvůli pracovním povinnostem. Letos si již ale stačil i odpočinout během dovolené v Portugalsku, kde také jezdil vypůjčeným automobilem. Do konce prázdnin ještě pojede s rodinou na Vysočinu. Tomášova rada, jak udržet pozornost za volantem, zní: „Mě pomáhá, když zastavím a jdu se projít, nebo vypnu topení. Snažím se před cestou moc nejíst, aby se mi nechtělo spát. Pro povzbuzení určitě nepiji žádné energy drinky ani jiné lomcováky. Občas si dám žvýkačku, teď zrovna mám v autě žvýkačky Orbit Complete.“

Vítěz soutěže X-Factor a bývalý řidič kamionu Jiří Zonyga díky svému původnímu povolání profesionálního řidiče jezdil často velmi dlouhé vzdálenosti. Na dlouhé trasy se ale vydává i nyní – z rodné Břeclavi do více než 250 km vzdáleného pražského nahrávacího studia kvůli intenzivním přípravám svého prvního CD. Také Jiří Zonyga považuje žvýkačky za dobrý prostředek v boji proti únavě. „Když jedete v noci domů a přepadne Vás spánek na dálnici, tak žvýkání beru jako " antispací " prostředek. Také je dobré pít hodně vody, někdo doporučuje kávu, ale já nejsem velký piják kávy ani normálně, takže to nemám vyzkoušené,“ doplňuje Jiří.

Zkušenosti s dlouhými vzdálenostmi v autě má rovněž jeden z našich předních volejbalistů Martin Lébl. Třikrát až čtyřikrát do roka jezdí přes tisíc kilometrů do italského města Macerata, kde momentálně působí. A co jemu pomáhá, aby na tak dlouhé cestě přemohl únavu a udržel za volantem pozornost? „Hlavně káva, energy drinky, čerstvý vzduch a žvýkačky,“ prozrazuje Jakub.


Žvýkání při řízení automobilu doporučuje také výrobce žvýkaček Airwaves ve spolupráci s řadou odborníků. Radí řidičům i řidičkám, aby nejenom při cestách na dovolené dodržovali pitný režim, dbali na svoji fyzickou a psychickou pohodu, poslouchali hudbu nebo si povídali se spolujezdcem a nejlépe co dvě tři hodiny zastavili a udělali si přestávku. A v neposlední řadě aby měli připraveny alespoň dvě balení žvýkaček a podle potřeby či v případě únavy žvýkali.


AMI Communications
Dana Frumarová
Senior Account Manager

 PR


 
 
Fotogalerie:   Srpnový Most 2008 - foto Radek Rochelt

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose