www.car.cz
 

Školení bezpečné jízdy v Mostě, navracející body, právě startují !
     26.8.2008 23:02 - tisková zpráva


Dobrovolná školení bezpečné jízdy na polygonu v Mostě pro řidiče hříšníky startují !

V ZÁŘÍ ZAČNE V MOSTĚ PRVNÍ ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ NA ODPOČET TRESTNÝCH BODŮ

Centrum výuky bezpečné jízdy, Polygon Most je v republice prvním držitelem vyšší akreditace, tedy provádění řidičských školení podle zákona č. 374/2007 Sb. a vyhlášky Ministerstva dopravy ČR č. 156/2008 Sb. Od 1.9. 2008 společnost HCT.CZ a.s., která je exkluzivním dodavatelem výukové metodiky, ve spolupráci se společností AUTODROM MOST a.s. provádí dobrovolné školení bezpečné jízdy pro řidiče, kteří mají zaznamenány v registru řidiče body.

Řidiči, kteří doloží žádost o odečtení bodů z registru u příslušného obecního úřadu s rozšířenou působností potvrzením o absolvování školení, budou, splňují-li ke dni absolvování školení kriteria potřebná k přijetí ke školení, odečteny 3 body.

„Celá záležitost je pochopitelně složitější, vyhláška přesně stanovuje podmínky, které musí žadatel splňovat a rozhodně nejde o to, že by si odmazání bodů takzvaně koupil,“ vysvětlil generální ředitel Autodromu Most ing. Pavel Hanka. „Přesně je to tak, že jde o řidiče, kteří nemají v součtu zaznamenáno více, než deset bodů za porušení právních předpisů a zároveň nemají žádný přestupek ohodnocen šesti a více body. Určitý zájem ze strany řidičské veřejnosti jsme zaznamenali, ale rozhodně nejde o čísla, o jakých spekulují někteří novináři. V současnosti evidujeme zhruba stovku žadatelů o účast na školení. Ekonomicky to tedy rozhodně nebude tak zajímavé, jak si někteří myslí,“ dodal.

Dále připomněl, že v samotném principu se jedná o školení, které v žádném případě nelze zaměňovat se standardním kurzem bezpečné jízdy. „To je další z mýtů, které se okolo této záležitosti vyrojily a ačkoli jsme to novinářům opakovaně vysvětlovali, přesto se ještě dnes podobné věci v tisku objevují. Cena školení je stanovena na částku 7 tisíc korun plus příslušná DPH. Je nutné připomenout, že oprávnění školit mohou získat pouze vysokoškolsky vzdělaní odborníci s dlouholetou praxí a těch v republice moc není. Vzhledem k motivačnímu charakteru školení je maximální počet účastníků stanoven na dvanáct osob,“ řekl ještě Pavel Hanka.

„Jednoznačným faktem je, že cvičné plochy polygonu pro toto školení tolik důležité nejsou,“ doplnil ho šéf HCT.CZ a.s. a dlouholetý učitel bezpečné jízdy Jiří Patera. „Nosným tématem je dopravní psychologie. Změna přístupu k řízení auta a k pohybu v silničním provozu obecně. V metodice těchto školení mluvíme především o defenzívním způsobu ježdění a o osobní odpovědnosti každého účastníka silničního provozu. Jde o spoustu fám, které jsou mezi řidiči rozšířené a mohou způsobovat skutečně tragické následky. Jde o chybějící ohleduplnost, o absenci předvídavosti.

To všechno chceme řidičům připomínat a vštěpovat. V důsledku pak nebude podstatné rychlejší odečtení trestných bodů, ale především změna uvažování za volantem. A to je věc, která může na silnici reálně zachraňovat životy,“ řekl Jiří Patera.

První školení na Polygonu Most proběhne 5. září a jeho kapacita už je zaplněna. Od 27. srpna budou v provozu webové stránky www.odpocetbodu.cz, na kterých zájemci najdou všechny další informace, formuláře a kontaktní informace.


(25.8. 2008) PR


 
 
Fotogalerie:   Barum Rallye Zlín 2008 , havárie Fialy, foto Karel Kolečko

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose