www.car.cz
 

Hradecká dálnice je ode dneška o kousíček delší
     15.12.2008 07:37 - Pavel Jelínek


Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo právě dnes 15. prosince nový sjezd z dálnice D11, který prodlouží dálnici směrem k Hradci Králové o necelé tři kilometry. Auta sjíždějící z D11 se díky němu vyhnou obci Libišany a z dálnice budou sjíždět až u Praskačky.

Nový přivaděč na dálnici u Praskačky kopíruje původní silnici třetí třídy, která přivede auta z dálnice na hlavní tah z Přelouče do Hradce. Přivaděč má v obou směrech jeden jízdní pruh. Podmínkou KHS bylo ukončit svedení dopravy z dálnice před obec Libišany do konce roku 2008.

Pokud bychom do začátku roku 2009 navazující úsek dálnice k Praskačce nedokončili, za Chlumcem by musela z dálnice sjíždět nejen nákladní, ale i osobní auta a nedávno otevřená část dálnice by na přechodnou dobu byla nevyužita.

Sjezd u Praskačky bude jen pro osobní auta. Kdyby totiž kamiony sjížděly po tomto plánovaném dálničním sjezdu, na staré křižovatce Bláhovka na okraji Hradce by nastal dopravní kolaps. Tato křižovatka totiž nevyhovuje už ani současné intenzitě provozu. Dálnice je v podstatě hotova ještě o několik set metrů dál, než je dálniční sjezd u Praskačky, a to až k železniční trati z Hradce Králové na Prahu. Za tratí jsou už pozemky majitelky Havránkové, které se zatím nepodařilo státu majetkoprávně vypořádat. Pokud úspěšně dopadnou jednání mezi právním zástupcem paní Havránkové a Ministerstvem zemědělství a na jaře 2009 by došlo ke směně pozemků, je šance dálnici až do HK zprovoznit v roce 2010. Velkou roli ovšem budou hrát výsledky archeologického a geologického průzkumu, které budeme moci zahájit až po vstupech na tyto zbývající pozemky.

V nejbližších dvou letech se plánuje zahájení výstavby dvou úseků mezi Hradcem Králové a Jaroměří, první z nich, stavba 1106 po Smiřice, by mohla být zprovozněna v roce 2011, druhá (stavba 1107) do Jaroměře do roku 2013. Z Jaroměře bude dálnice pokračovat k hraničnímu přechodu v Královci, příhraniční stavba v délce 21 km je zatím plánována jako rychlostní silnice R11, ač v dálničním šířkovém uspořádání. Předběžné odhady hovoří o možném zprovoznění ve výhledu po roce 2015. Silnice R11 bude mít význam zejména pro Trutnovsko, dálnice D11 je součástí mezinárodního silničního tahu E67 z Prahy do Varšavy.

 

MVap


 
 
Fotogalerie:   Dubaj 2008 a krasavice kolem aut objektivem Karla Kubeše

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose