www.car.cz
 

Přemýšlej, než vyjedeš!
     19.6.2009 21:06 - Vladimír Rožánek


Každoroční výsledky bezpečnostní kampaně "Přemýšlej, než vyjedeš" pořádané společností Bridgestone ve spolupráci s nadací FIA a národními automobilovými kluby v zemích EU ukazují, že každý třetí motorista běžně jezdí na podhuštěných pneumatikách (s tlakem nejméně o 0,5 baru nižším, než je hodnota doporučená výrobcem) nebo na pneumatikách s nedostatečnou hloubkou dezénu (pod zákonem přípustnou hranicí 1,6 mm), případně má na svém vozidle oba tyto nedostatky.

Tato nelichotivá čísla přiměla firmu Bridgestone k dalším aktivitám s cílem zvýšit povědomí motoristické veřejnosti o značném vlivu stavu pneumatik na bezpečnost, ekologii a hospodárnost provozu. České zastoupení firmy Bridgestone proto aktivně podporuje například unikátní pětidílnou bezpečnostní akci Mogul Safety Cup 2009, která probíhá od února 2009. Motoristická veřejnost se může ještě přihlásit na poslední termín, jenž připadá na první červnový víkend.

Během čtyř víkendů Mogul Safety Cup na okruhu v Sosnové zkontrolovali odborníci firmy Bridgestone pneumatiky u 553 automobilů s následujícími výsledky:

  • 23 vozidel (4,2 % všech kontrolovaných vozů; 43 pneumatik) mělo hloubku vzorku na hranici zákonného minima (mezi 1,6 a 3 mm),
  • 5 vozidel (0,9 %; 6 pneumatik) mělo hloubku vzorku pod zákonnou hranicí (pod 1,6 mm),
  • 55 vozidel (9,9 %; 116 pneumatik) mělo nízký tlak v pneumatikách,
  • 13 vozidel (2,4 %; 33 pneumatik) mělo tlak v pneumatikách příliš vysoký.

"Jedná se o výsledky vysoce nad celorepublikovým průměrem, který vychází z našich dosavadních měření. Myslím si, že je to ovlivněno jednak složením účastníků kurzu (jsou to spíše lidé, kterým na bezpečnosti záleží) ale hlavně tím, že měření probíhala současně s obdobím přezouvání ze zimních pneumatik na letní nebo těsně po něm, takže většina lidí přijela na nově přezutých pneumatikách," komentuje relativně dobré výsledky měření během prvních čtyř víkendových akcí Mogul Safety Cup na okruhu v Sosnové Jaroslav Třetina, marketingový specialista společnosti Bridgestone CR.

V rámci bezpečnostní kampaně "Přemýšlej, než vyjedeš" bylo v letech 2005, 2006 a 2007 v České republice celkově zkontrolováno 4766 automobilů, z nichž mělo zbývající hloubku dezénu pod zákonnou hranicí 4,7 % kontrolovaných vozů a na hranici zákonného minima (1,6 až 3,2 mm) 10,1 % vozů. Nízký tlak v pneumatikách mělo 33,6 % kontrolovaných vozů a naopak příliš vysoký (nad 2,7 baru) 4,2 % vozů.

Mogul Safety Cup patří mezi největší bezpečnostní akce určené pro českou motoristickou veřejnost. Organizace probíhá pod záštitou Policie ČR a Besipu a za podpory celé řady sponzorů a partnerů. Zájemci o účast v praktickém výcviku bezpečné jízdy s bohatým doprovodným programem pro celou rodinu se musí pouze zaregistrovat na internetových stránkách www.mogulsafetycup.cz. Účast na akci Mogul Safety Cup 2009 je zcela zdarma. Řidiči se v Sosnové mohou naučit základům bezpečné jízdy včetně zvládání krizových situací.

infoservis ÚAMK


 
 
Fotogalerie:   ME v trucktrialu 2009 v Ostravě, foto Pavel Pustějovský

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose