www.car.cz
 

35 let dopravního vysílání v ČR (Československu)
     22.9.2009 15:46 - tisková zpráva


Psal se rok 1974, když se na rozhlasových vlnách v tehdejším Československu poprvé vysílalo pravidelné dopravní zpravodajství. Dostalo název Zelená vlna. Nízká hustota provozu v porovnání s dneškem ale nebyla pochopitelně hlavním důvodem pro jeho vznik. Tím se staly pravidelné Spartakiády, při kterých se do Prahy sjížděly tisíce cvičenců a provoz tak na silnicích hlavního města neúměrně vzrostl.

Vůbec první vysílání tzv. Oblastní Zelené vlny je datováno k 22. září 1974. „Na to si moc dobře vzpomínám, šlo tehdy jen o zkušební vysílání do zdi. Ale protože se povedlo, o týden později 29. září jsme už vysílali poprvé na živo do éteru. Kdo mohl tenkrát tušit, že dopravní zpravodajství se o pár desítek let později stane důležitou součástí vysílání skoro každé rozhlasové stanice,“ zpomíná Leo Kustoš, jeden z prvních hlasů Zelené vlny.

Nejdřív Zelená vlna přinášela dopravní informace jen z Prahy a Středočeského kraje, kde byl největší provoz. Krátce po roce 1989 se ocitla v soukromých rukou, aby se zanedlouho vrátila pod křídla veřejnoprávního rozhlasu. Poté se její vysílání rozdělilo na takzvanou celostátní a oblastní Zelenou vlnu.

V roce 1992 začala vznikat specializovaná redakce, která zajišťovala dopravní zpravodajství na celostátním i regionálním okruhu. S osamostatněním regionálních stanic přešlo vysílání regionální Zelené vlny do programu ČRo Regina Praha.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál vysílal a dodnes vysílá celoplošné dopravní informace. Pro jejich sběr využívá moderní callcentrum a kromě tradičních zdrojů i zprávy od tisíců dopravních Zpravodajů Zelené vlny. Tak hustou síť registrovaných pomocníků na silnicích nemá žádný jiný subjekt v České republice. Tyto informace využívá například také Národní dopravní informační centrum v Ostravě.

V novém tisíciletí přibylo ve vysílání Radiožurnálu i specializované vysílání dopravních informací pro Prahu a okolí při ranních dopravních špičkách a v pátek odpoledne jako reakce na stále houstnoucí provoz. V jednu chvíli se tak na vysílačích Radiožurnálu podle jejich umístění přenáší dvě různé relace Zelené vlny.

Zelená vlna dneška – moderní a profesionální

Odborní redaktoři Zelené vlny Radiožurnálu dnes mají k dispozici všechny důležité zdroje dopravních informací v ČR. Ty se zobrazují v přehledné webové aplikaci TrafficNews. Jde o systém vyvinutý společností Global Assistance, který umožňuje základní třídění zpráv (dle typu události, místa, platnosti apod.). Aplikace také zobrazuje, kdo je zdrojem informace, zda je ke zprávě přiřazen zvukový záznam telefonátu Zpravodaje Zelené vlny nebo jiného řidiče a geografickou lokalizaci události a její zobrazení v mapě.

V aplikaci TrafficNews se zobrazují dopravní informace, které na společné callcentrum Zelené vlny a společnosti Global Assistance telefonují registrovaní dopravní Zpravodajové Zelené vlny, informace z Národního dopravního informačního centra (redakce ZV a NDIC jsou navíc propojeny přímou telefonní linkou), z CDI PČR, od společnosti Global Assistance, od hasičů a složek IZS, z krajů, ČHMÚ, od motohlídek Českého rozhlasu, odtahových služeb, posluchačů dalších rádií atd. Systém Trafic News je přístupný i regionálním stanicím Českého rozhlasu.

Všechny zvukové záznamy dopravních Zpravodajů Zelené vlny a řidičů jsou automaticky po skončení hovoru v callcentru přenášeny na FTP server ČRo, kde jsou do tří minut od nahrání k dispozici redaktorům ZV. Ti mají podle závažnosti dopravní informace (například hromadná nehoda na dálnici, uzavřené hlavní tahy atd.) právo kdykoli vstoupit aktuálně do vysílání Radiožurnálu nejen v živém vysílání, ale i ve stočených pořadech. V tom se Zelená vlna liší od ostatních rozhlasových stanic, které mají pro dopravní zpravodajství předepsány jen pravidelné relace navázané na reklamní nebo sponzorský spot.

Vysílání Zelené vlny zajišťuje tým profesionálních redaktorů zabývajících se dlouhodobě dopravní problematikou. Právě ve specializované redakci ve spojení s nejmodernějším callcentrem pro sběr dopravních informací nemá Zelená vlna Radiožurnálu v České republice konkurenci.

Aktuální zpravodajství Zelené vlny je založeno na filozofii, že co nejpřesnější dopravní zpravodajství je možné dělat jedině kombinací více zdrojů. Proto se podle osvědčeného německého modelu autoklubu ADAC spoléháme také na ty, kteří jsou „pořád“ na cestách, tedy

na síť Zpravodajů Zelené vlny. Jde o registrované řidiče (v tuto chvíli jich máme v databázi přes osm tisíc!), kteří zdarma volají na číslo 800 12 20 12, jakmile narazí na dopravní komplikace. Tito řidiči jsou školeni na pravidelných setkáních i korespondenční formou, jak mají dopravní informace vyhodnocovat a předávat do našeho callcentra.

Český rozhlas jako jediný v ČR vysílá prostřednictvím vysílačů Radiožurnálu, Vltavy a Reginy moderní dynamické dopravní informace v systému RDS-TMC, které využívají satelitní navigace pro varování před uzavírkami, nehodami a kolonami.

Návštěva papeže v Brně a vysílání Zelené vlny

S návštěvou Svatého otce v ČR budou spojena mnohá dopravní omezení a komplikce. Postupně navštíví Prahu 26.9., Brno 27.9. a Starou Boleslav 28.9. Největší komplikace se očekávají při jeho pobytu v Brně, kam na jeho mši přijedou také věřící ze Slovenska a Polska.

V neděli 27.9. bude uzavřena dálnice D1 v Brně v sedmikilometrovém úseku od 196 do 203 km v obou směrech. Dálnice bude využita jako parkovací místa pro autobusy návštěvníků mše na přilehlém letišti. Přijet má okolo sta tisíc lidí. Policisté rozdělí parkoviště na D1 barevnými zónami. Pro osobní auta budou jako parkoviště sloužit také Černovické terasy a bývalé letiště, odkud budou na nové letiště jezdit speciální linky MHD zdarma.

Objízdné trasy uzavřené D1 v obou směrech povedou po dvouproudých silnicích přes ulice Hněvkovského, Černovickou, Otakara Ševčíka a Ostravskou. Vše bude značeno, provoz na semaforech budou kvůli plynulosti řídit policisté.

Pro řidiče jedoucí z Ostravy nebo Olomouce můžeme doporučit severní cestu po silnici I/35 přes Mohelnici, Svitavy , Vysoké Mýto, Hradec Králové a po D11 na Prahu.

Český rozhlas 1 – Radiožurnál bude v místech, která papež navštíví. Zelená vlna bude přinášet pravidelné informace o provozu na dálnicích i silnicích, kudy projede papežský konvoj i návštěvníci jeho

bohoslužeb. Vše budou zblízka sledovat motohlídky a redaktoři Zelené vlny, kteří budou živě upozorňovat na problematická místa a nabídnou jejich objízdné trasy ve vysílání Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu.

tisk. info ČRO


 
 
Fotogalerie:   Okruhové speciály znovu v akci - PC MO 2009, foto V.Rožánek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose