www.car.cz
 

Ford jako vůbec první uvede na trh nafukovací bezpečnostní pásy !!
     9.11.2009 20:24 - tisková zpráva


FORD JAKO PRVNÍ VÝROBCE AUTOMOBILŮ UVÁDÍ NAFUKOVACÍ BEZPEČNOSTNÍ PÁSY PRO CESTUJÍCÍ VZADU

• Ford jako vůbec první výrobce automobilů uvede v příštím roce na trh nafukovací bezpečnostní pásy
• Nafukovací bezpečnostní pás Ford zdokonaluje ochranu posádky na zadních sedadlech, kde často cestují nejzranitelnější členové rodiny – děti a senioři
Nafukovací bezpečnostní pás Ford se poprvé představí v nové generaci modelu Ford Explorer, jejíž sériová výroba bude zahájena v příštím roce; Ford chce postupně zavést tuto bezpečnostní technologii celosvětově
• Nafukovací bezpečnostní pás Ford rozloží energii nárazu do pětkrát větší plochy těla než tradiční pás, což vede k menšímu zatížení hrudníku a snižuje riziko nekontrolovatelného pohybu hlavy a krku cestujícího
• 90 procent účastníků výzkumu organizovaného společností Ford označilo nafukovací pásy za pohodlnější než pásy tradiční

/V Praze 9. listopad 2009 / – Ford Motor Company představuje první nafukovací bezpečnostní pásy na světě. Toto inovativní řešení spojuje přednosti tradičního bezpečnostního pásu a airbagu a posouvá tak úroveň ochrany cestujících vzadu na zcela novou kvalitativní úroveň.

Účelem tohoto pokrokového zádržného systému je omezit četnost a závažnost poranění hlavy, krku a hrudníku při dopravních nehodách. K tomuto typu úrazů dochází častěji právě u lidí, kteří sedí na zadních sedadlech, protože to nezřídka bývají děti či senioři a navíc je nechrání tradiční nafukovací vak.

Ford uvede nafukovací bezpečnostní pásy nejprve v příští generaci Fordu Explorer, který je určen severoamerickým zákazníkům. Postupem času však automobilka zavede tuto technologii do svých modelů po celém světě.

„Technologie nafukovacího bezpečnostního pásu Ford přispěje k ochraně cestujících každého věku, ale zejména dětí, které jsou nejzranitelnější,“ vysvětlila Sue Cischke, viceprezidentka skupiny Ford pro otázky udržitelného rozvoje, životního prostředí a bezpečnostních technologií. „Toto je další z řady jedinečných technologií Ford, která staví na našem náskoku v oblasti bezpečnosti automobilů.“



Bezpečnější a pohodlnější
Pokroky v konstrukci airbagů a bezpečnostních pásů umožnily Fordu vyvinout ve spolupráci se svými dodavateli nafukovací bezpečnostní pás, který se při dopravní nehodě rozvine okolo trupu cestujícího za pouhých 40 milisekund.

Za běžných okolností tento pás funguje stejně jako konvenční bezpečnostní pás a je zcela kompatibilní s dětskými autosedačkami i sedáky pro větší děti. Ve výzkumu organizovaném společností Ford označilo více než 90 procent dotázaných nafukovací bezpečnostní pás za komfortnější oproti pásu tradičnímu.

Tento „faktor pohodlí“ by mohl v USA významně zvýšit procento cestujících, kteří se na zadních sedadlech chrání bezpečnostním pásem. Podle údajů amerického Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu je pás vpředu používán v 82 procentech případů, zatímco vzadu je to pouze 61 procent.

V případě čelního nebo bočního nárazu dokáže tento pás lépe udržet cestujícího ve správné pozici, protože je širší. Pokud senzory vyhodnotí intenzitu kolize jako závažnou, během okamžiku se rozvine airbag integrovaný do pásu. Dojde k tomu dokonce ještě předtím, než se nafouknou airbagy vpředu.

Airbagy v bezpečnostních pásech mají válcový tvar a nafukují se stlačeným chladným plynem, který do nich proudí skrz speciálně konstruovanou sponu z nádržky uložené pod sedadlem. Jakmile se začne plnit vzduchem, prorazí airbag textilii bezpečnostního pásu a roztáhne se do stran okolo trupu cestujícího – to vše za přibližně stejnou dobu, za jakou automobil jedoucí běžnou dálniční rychlostí urazí dráhu jednoho jediného metru.

Díky aplikaci stlačeného vzduchu namísto obvykle používané chemické reakce, při níž se jako vedlejší efekt uvolňuje jisté množství tepla, pás po nafouknutí nepálí ani nehřeje. Ve srovnání s dosud známými airbagy se může nafukovat pomaleji a pod menším tlakem, protože není vzdálen od trupu cestujícího.

„Je to velmi prostý a logický systém, ale trvalo nám několik let intenzivního testování, než jsme tuto technologii dovedli na úroveň, která zaručuje přesnou a spolehlivou funkci v případě dopraní nehody,“ řekl Srini Sundararajan, technický vedoucí bezpečnostního týmu ve Fordově oddělení pokročilého výzkumu a vývoje.

Nafouknutý pás rozloží energii nárazu do pětkrát větší plochy než tradiční pás. Po své aktivaci zůstane ještě po několik sekund v nafouknutém stavu, poté vzduch postupně vyprchá skrz póry v materiálu, z něhož je airbag vyroben.

Rozsáhlé testy v režii bezpečnostních odborníků ze společnosti Ford prokázaly, že nafukovací pás může snížit riziko poranění hlavy, krku a hrudníku u cestujících všech věkových kategorií a postav, od dětí po seniory.

Ford posiluje svůj náskok v bezpečnosti automobilů
Nafukovací bezpečností pás navazuje na dlouholeté úsilí značky Ford v oblasti ochrany cestujících. Byl to právě Ford, kdo v roce 1955 jako první zavedl bezpečnostní pásy a ukazoval ostatním cestu také v roce 1993, kdy do sériové výbavy většiny svých modelů v USA zavedl čelní airbagy řidiče a spolujezdce.

Vysokou úrovní aktivní i pasivní ochrany cestujících se pyšní rovněž modely z produkce společnosti Ford of Europe. Hned šest modelů značky Ford získalo v nezávislých testech respektované mezinárodní organizace Euro NCAP pětihvězdičkové, tedy nejvyšší možné hodnocení ochrany cestujících.

PR


 
 
Fotogalerie:   Rally Legend San Marino 2009, foto Pavel Douša

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose