www.car.cz
 

Nokia spolupracuje na novém standardu pro připojení telefonů k palubním systémům ve vozidle
     10.3.2010 22:18 - tisková zpráva


Nokia spolupracuje s automobilovým průmyslem na Terminal Mode – novém standardu pro připojení chytrých telefonů k palubním systémům ve vozidle

Společnost Nokia věří, že by sdílení informací mezi chytrým telefonem a dalšími zařízeními, která používáte každý den, mělo být jednoduché. V autě člověk stráví denně v průměru mezi jednou až dvěma hodinami. Pokud uvážíme, že jeho chytrý telefon Nokia obsahuje vedle standardních kontaktů třeba také oblíbenou hudbu a dnes již i bezplatnou celosvětovou navigaci v podobě Ovi Maps, je dalším logickým krokem vytvoření snadného způsobu, jak propojit chytrý telefon s automobilem.

Díky tomu by služby a obsah z mobilního telefonu mohly být plně integrovány s reprosoustavou, displeji a řídicími systémy automobilu. Je také důležité, aby toto spojení bylo obousměrné, aby mohl chytrý telefon přistupovat k informacím o stavu vozidla a mohl tak řidiči zprostředkovat relevantní údaje.

Přesně toho chce dosáhnout technologie „Terminal Mode“. Tento standard je navržený coby univerzální prostředek pro propojení chytrých telefonů s palubními systémy automobilů. Podporovat by jej mohly všechny chytré telefony, nejen ty od společnosti Nokia. A právě o tom Nokia a další společnosti diskutovaly na Ženevském autosalonu 2010.

Společnosti Nokia a NAVTEQ spolupracují s mnoha partnery z oblasti automobilového průmyslu, aby ukázaly odborné veřejnosti výhody této technologie. Nokia také kooperuje s pracovní skupinou Consumer Electronics for Automotive (CE4A – spotřební elektronika pro automobilový průmysl). Technologie propojení mobilního zařízení a palubního systému vozidla pak byla vyvinuta ve spolupráci s Nokia Research Center v americkém Palo Alto.

Na letošním Ženevském autosalonu společnost Nokia doposud oznámila:
• Partnerství mezi společnostmi Nokia a Alpine Electronics v oblasti integrace hudby a multimediálních služeb chytrých telefonů s audio systémy ve vozidle za využití technologie Terminal Mode.
• Partnerství mezi společnostmi Nokia a Harman Becker v oblasti integrace navigačních služeb s palubními systémy vozidla s využitím Terminal Mode.
• Společnost Valmet Automotive zde prezentuje svůj koncept elektromobilu nazvaného Eva, který podporuje technologii Terminal Mode.
• U společnosti Fiat lze vidět integraci platformy Blue&Me s chytrými telefony Nokia.

Nokia vidí v „Terminal Mode“ nový trend pro inovace v oblasti automobilového průmyslu. Tato technologie umožňuje výrobcům a vývojářům díky propojení informací z automobilu a aplikací z chytrého telefonu vytvářet zcela nové druhy služeb. Společnost Nokia přinese do automobilů prostřednictvím svých chytrých telefonů Ovi aplikace jako je navigace a hudba. Propojením informací získaných z řídicích systémů automobilu (například rychlost a spotřeba paliva) s navigačními funkcemi na chytrých telefonech by pak mohl řidič získat více personalizovanou a relevantní službu.

Díky ní by mu navigační software na základě předchozích měření třeba dokázal vždy nabídnout nejrychlejší a zároveň ekonomickou trasu nebo doporučit, u které pumpy nejpozději natankovat. Řidič by také mohl poslouchat hudbu ze svého chytrého telefonu prostřednictvím hudebního systému v automobilu a stáhnout si z Ovi Store další aplikace související s řízením automobilu.

O společnosti Nokia

Nokia je průkopníkem v mobilní telekomunikaci a světovým leaderem ve výrobě mobilních zařízení. Dnes spojuje lidi novými a různorodými způsoby – kombinací vyspělé mobilní technologie s přizpůsobenými službami. To uživatelům umožňuje být nablízku věcem, na kterých jim záleží. Nabízí také komplexní mapové podklady pomocí map NAVTEQ a dále technologie, řešení a služby mobilních sítí prostřednictvím Nokia Siemens Networks. www.nokia.com

 


AC&C Public Relations, s. r. o.
Martin Frýdl

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Nové modely SEATu pro Ženevu 2010

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose