www.car.cz
 

Nová vyhláška MD o obsahu autolékárniček stále ještě v přechodném období
     26.4.2010 20:58 - tisková zpráva


NOVÉ LEKÁRNIČKY APELUJÍ NA KVALITU

Brno, 26. dubna 2010

PRAHA, 22. března 2010: Už více než půl roku platí nová vyhláška Ministerstva dopravy o obsahu autolékárniček. V současném přechodném období, které trvá pouze do konce roku 2010, mají řidiči povinnost své staré autolékárničky vyměnit, aby odpovídaly nové legislativě. Ale i dnes si musíte dávat pozor při výběru autolékárniček do vašich aut nebo vozidel vaší společnosti. Vyhláška totiž stanovuje pouze základní požadavky na kvalitu autolékárniček a není proto garantem jejich skutečné funkčnosti. Zejména kvalitě zdravotnických materiálů, které se v autolékárničce nacházejí, proto věnujte pozornost.

Komerčně prodávané autolékárničky sice obvykle odpovídají nové vyhlášce, skutečná kvalita zdravotnických prostředků však spočívá nejen ve splnění základních předepsaných charakteristik, ale i v mnoha dalších kvalitativních parametrech. Například u obvazů představuje důležitou vlastnost pevná struktura osnovy, bez níž se stává nepoužitelným. Důležitá je také kvalita trojcípého šátku, který slouží ke zpevňování končetin a jako univerzální pomůcka při ošetření nejrůznějších zranění. Proto musí být dostatečně pevný a netrhat se při zátěži.

Český červený kříž proto na základě mnohaleté zkušenosti doporučuje autolékárničky společnosti HARTMANN-RICO, která dodržuje vysoký standart kvality. Např. osnova jejich obvazů je tkaná dle specifických textilních postupů, tak aby se nerozpadla a plnila svůj účel při použití. Rovněž dbá na praktické, ale podstatné detaily: například dělené náplasti, balené ve vzduchotěsném obalu, který zabraňuje vysychání lepidla a zaručuje snadnější manipulaci. Nebo jednotlivě balené rukavice, které se neslepí působením teploty tak jako rukavice zmačkané v sáčku, a zůstanou tedy dlouhodobě funkční.

„Kromě nejčastěji uváděných nových komponent – resuscitační masky a isotermické fólie – vyhláška nařizuje i další důležité změny, týkající se kvality obsahu autolékárniček. Nově jsou povinné skutečně funkční nůžky (o velikosti 15 cm a v antikorozní úpravě), dále je stanovena velikost škrtícího obinadla (60x1250 mm) a trojcípého šátku (min. 960x1360x960 mm). Zcela nevhodné igelitové trojcípé šátky, které jste mohli dříve v autolékárničkách také najít, jsou dnes již naštěstí minulost,“ uvádí Helena Sadílková, brand manažerka společnosti HARTMANN-RICO.

Naopak vozit s sebou již řidiči nemusí např. zavírací špendlík. „Další novinkou je leták s návodem na první pomoc. Naše společnost kromě novelou stanoveného textu umisťuje do svých autolékárniček i přehledně a jednoduše ztvárněný návod formou obrázků, který doporučují například odborníci z Českého červeného kříže. Takový návod může přispět k rychlému a správnému použití zdravotnických materiálů z autolékárničky a v mnoha případech i k záchraně lidských životů,“ doplňuje Helena Sadílková.

I po zakoupení nových autolékárniček, bez kterých se od 1. ledna 2011 neobejdete, by motoristé měli, ve vlastním zájmu, pravidelně kvalitu autolékárničky kontrolovat a zamezit jejímu poškození, např. tím, že ji budou ukládat mimo dosah slunečních paprsků. Zdravotnické materiály uvnitř totiž mohou degradovat působením vysokých teplot za oknem auta. Základním pravidlem pro zachování životnosti autolékárničky je tedy nejen kontrola dat expirace, ale i ochrana před výkyvy teplot anebo mechanickým poškozením. Nejlepší a také doporučené umístění autolékárniček je pod sedadlem nebo v kapse dveří, kde dle průzkumu HARTMANN-RICO vozí svou autolékárničku zatím pouze 25% řidičů.


Kompletní výčet obsahu autolékárniček:

• Obvaz hotový s 1 polštářkem (šíře 8 cm, savost min. 800 g/m2) 3 ks
• Obvaz hotový se 2 polštářky (šíře 8 cm, savost min. 800 g/m2) 3 ks
• Šátek trojcípý z (netkaného) textilu (délka stran min. 960 x 1 360 x 960 mm) 2 ks
• Náplast hladká cívka (velikost 2,5 cm x 5m, min. lepivost 7 N/25 mm) 1 ks
• Náplast s polštářkem (velikost 8 cm x 4 cm, min. lepivost 2,5 N/cm) 6 ks
• Obinadlo škrtící pryžové (60 x 1 250 mm) 1 ks
• Maska resuscitační s výdechovou chlopní a filtrem schválená jako zdrav. prostředek 1 ks
• Rouška plastová (20 x 20 cm, tloušťka 0,05 mm) 1 ks
• Rukavice pryžové (latexové) chirurgické v obalu 1 pár
• Nůžky se sklonem v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty – délka 15 cm 1 ks
• Isotermická fólie (rozměry min. 200 x 140 cm) 1 ks
• Letáček o postupu při zvládání dopravní nehody 1 ks

Více informací o autolékárničkách a nové vyhlášce najdete na www.autolekarnicka.cz

 

PR.

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Nepřehlédněte !!! Trucktrial v Milovicích 2010 objektivem Pavla Pustějovského

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose