www.car.cz
 

OMV dokončila převzetí 51% podílu v SNP Petrom SA
     14.12.2004 19:54 - tisková zpráva


           Dokončení akvizice většinového podílu podle plánu

-         OMV navyšuje základní kapitál Petromu o 830 milionů eur

-         Kvalitativní růst pro Petrom

 

OMV, přední středoevropská ropná a plynárenská společnost, dnes (14.12. 2004) uzavřela akvizici 51% podílu v největší rumunské společnosti SNP Petrom SA. Za 33,34 % akcií ve společnosti Petrom zaplatí OMV rumunské privatizační agentuře 669 milionů eur. V rámci navýšení základního kapitálu společnosti Petrom zvýší společnost OMV svůj podíl na 51 %. Prostředky z navýšení základního kapitálu ve výši 830 milionů eur se použijí na budoucí investice společnosti Petrom. OMV nyní vlastní

51 % akcií Petromu, rumunská vláda 40,74 % a EBRD 2,03 %. Zbývajících

6,23 % akcií je volně obchodovatelných.

 

Uzavřením akvizice většinového podílu ve společnosti Petrom se společnost OMV stává největší ropnou a plynárenskou skupinou ve střední Evropě se zásobami ropy a zemního plynu okolo 1,4 miliardy barelů ropného ekvivalentu, denní produkcí okolo 340 000 barelů a roční rafinérskou kapacitou 26,4 milionu tun. OMV nyní vlastní 2 394 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl skupiny OMV v segmentu rafinace a prodeje v Podunají nyní dosahuje přibližně 18 %. Společnost Petrom bude konsolidována do rozvahy za rok 2004 a v roce 2005 bude součástí hospodářského výsledku.

 

Společnost Petrom podle odhadů disponuje zásobami plynu a ropy ve výši jedné miliardy barelů ropného ekvivalentu a denně těží kolem 220 000 barelů z cca 300 ropných a plynových polí včetně přibližně 15 000 těžebních vrtů na území Rumunska a v Černém moři. Vlastní i povolení k průzkumu a těžbě v Kazachstánu.

 

OMV převzetím Petromu posiluje vedoucí pozici

Akvizice Petromu nastavuje optimální podmínky pro další profitabilní růst. Společnost OMV téměř dosáhla cílů vytyčených do roku 2008, zejména zdvojnásobení tržního podílu. Kromě toho získává pevné postavení v Rumunsku, největší zemi cílového trhu společnosti OMV. Generální ředitel společnosti OMV Wolfgang Ruttenstorfer poznamenal: „Společnost OMV je nyní jednoznačně jedničkou ve střední Evropě. A Petrom má jako člen skupiny OMV také silnější postavení. OMV má pro posilování vedoucí pozice ve střední Evropě silnou finanční základnu, především díky navýšení základního kapitálu.“

 

Investiční posila pro Petrom

Díky kapitálové injekci je společnost Petrom ideálně vybavena pro kvalitativní růst. V roce 2005 se podle plánů do společnosti Petrom investuje až 400 milionů eur. Tato investiční podpora umožní rychlé využití potenciálu společnosti Petrom a dá jí příležitost stát se regionálním centrem pro průzkum a těžbu i rafinaci a prodej.

 

Stabilní rámcové podmínky – profesionální privatizační proces

Uzavření privatizace umožnilo dokončit převzetí akcií Petromu ve 4. čtvrtletí v souladu s předchozími oznámeními. Generální ředitel společnosti OMV Wolfgang Ruttenstorfer řekl: „Uzavření transakce znamená dokončení privatizačního procesu podle plánu včetně časového harmonogramu. Celý proces proběhl na vysoce profesionální úrovni. Rumunská vláda zasluhuje uznání za uskutečnění transakce přesně podle plánů.“

 

 

Základní informace

 

SNP Petrom SA

Petrom je největší rumunská ropná a plynárenská společnost, která provozuje průzkum a těžbu, rafinérie a petrochemickou výrobu, ale i vlastní prodej. Společnost Petrom podle odhadů disponuje zásobami ve výši 1 miliardy barelů ropného ekvivalentu, rafinérskou kapacitou 8 milionů tun a vlastní sítí 600 čerpacích stanic. V roce 2003 dosáhla obratu ve výši 2 031 milionu eur, vykázala zisk před zdaněním a odpisy EBITDA ve výši 342 milionů eur a EBIT byl 26 milionů eur.

 

OMV Aktiengesellschaft

Skupina OMV Aktiengesellschaft je největším rakouským průmyslovým podnikem s veřejně obchodovatelnými akciemi. V roce 2003 vykázala výnosy ve výši 7,64 miliardy eur a měla 6 137 zaměstnanců. V současné době dosahuje tržní kapitalizace okolo 6 miliard eur. Prodává ropné produkty ve 13 zemích střední a východní Evropy a vytyčila si za cíl zdvojnásobit tržní podíl z roku 2001 na 20 % do roku 2008. Provozuje průzkum a těžbu 17 zemích pěti kontinentů. Plynárenská divize OMV provozuje zásobníky plynu a 2000 km plynovodů, kterými přepraví 41 miliard zemního plynu ročně do zemí jako je Německo a Itálie. Skupina OMV vlastní integrované chemické a petrochemické komplexy a vlastní 25% podíl ve společnosti Borealis A/S, která je předním světovým výrobcem polyolefínů. OMV také vlastní 51% podíl ve společnosti SNP Petrom SA, 50 % v Econgas GmbH, 45% podíl v síti rafinérií BAYERNOIL a 10% podíl v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.

 

Uzavřením akvizice většinového podílu ve společnosti Petrom v prosinci 2004 se společnost OMV stává největší ropnou a plynárenskou skupinou ve střední Evropě se zásobami ropy a zemního plynu okolo 1,4 miliardy barelů ropného ekvivalentu, denní produkcí okolo 340 000 barelů a roční rafinérskou kapacitou 26,4 milionu tun. OMV nyní vlastní 2 394 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl skupiny OMV v segmentu rafinace a prodeje v Podunají nyní dosahuje přibližně 18 %. Společnost Petrom bude konsolidována do rozvahy za rok 2004 a v roce 2005 bude součástí hospodářského výsledku.

 

Ewing Public Relations                               

Hana Laníková, Praha 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose