www.car.cz
 

OMV - nová strategická pozice dceřiné chemické společnost AMI
     5.5.2005 18:53 - tisková zpráva


OMV se více zaměří na hlavní činnost – nová strategická pozice dceřiné chemické společnost AMI

 

u           IPIC, významný akcionář OMV, získal 50% podíl v AMI

u           Silná výchozí pozice pro strategii zahraniční expanze AMI

u           AMI rozšiřuje kapacitu pro výrobu melaminu převzetím přední strojírenské společnosti

u           AMI plánuje investice ve výši 160 milionů USD do čtvrtého závodu na výrobu melaminu v Ruwais (Abú Zabí)

 

OMV, přední středoevropská ropná a plynárenská společnost, se úžeji zaměřuje na svůj hlavní obor podnikání a mění strategickou pozici své dceřiné chemické společnosti AMI Agrolinz Melamine International GmbH (AMI) se sídlem v rakouském Linci. Společnost International Petroleum Investment Company (IPIC) z Abú Zabí, jeden z hlavních akcionářů OMV, získává 50% podíl v AMI, což zahrnuje všechny její dceřiné společnosti. Výnos před zdaněním činí 95,7 milionu EUR, s ohledem na 50 % čistého dluhu cena činí 241 milionů EUR. Smlouvy byly podepsány 30. dubna 2005. Společnosti OMV a IPIC budou nyní vlastnit shodně 50% podíl v AMI. Podle očekávání by transakce měla být uzavřena v druhé polovině roku 2005. Tímto krokem získá společnost AMI silnější výchozí pozici pro nezávislý růst na mezinárodních trzích.

 

 

Výhody pro všechny zúčastněné

Generální ředitel společnosti OMV Wolfgang Ruttenstorfer řekl: „Nová strategická pozice je přínosem  pro všechny zúčastněně. OMV se více zaměří na své hlavní aktivity v oblasti těžby a zpracování ropy a zemního plynu, ale udrží si významný podíl ve společnosti AMI, která vykazuje růst. Se dvěma silnými akcionáři bude společnost AMI nadále moci naplňovat strategii mezinárodní expanze jakožto druhého největšího dodavatele melaminu na světě.“

 

 

Základní informace:

OMV Aktiengesellschaft

 

OMV Aktiengesellschaft je největší rakouskou průmyslovou společností s volně obchodovatelnými akciemi. Za rok 2004 vykázala celkové tržby ve výši 9,88 miliardy eur, má 6 475 zaměstnanců a dosahuje tržní kapitalizace cca 8 miliard eur. OMV je největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě. Ve 13 zemích tohoto regionu provozuje rafinérie a řetězce čerpacích stanic. Cílem OMV je zvýšit tržní podíl na 20 % do roku 2008. OMV provozuje průzkumné a těžební aktivity v 18 zemích pěti kontinentů. OMV provozuje zařízení pro skladování zemního plynu a celkem 2000 km přenosového systému a ročně přepraví 43 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako jsou Německo a Itálie. Skupina OMV vlastní i chemické a petrochemické závody a 25% podíl ve společnosti Borealis A/S, která je předním světovým producentem polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.

 

Akvizicí většinového podílu v největší rumunské ropné a plynárenské společnosti SNP Petrom SA v roce 2004 se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě se zásobami ropy a plynu odhadovanými na 1,4 miliardy barelů ropného ekvivalentu, denní produkcí okolo 345 000 barelů ropného ekvivalentu a kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun ročně. OMV provozuje přes 2385 čerpacích stanic ve 13 zemích. Její tržní podíl v oblasti rafinace a prodeje v podunajské oblasti představuje zhruba 18 %. Společnost Petrom zaměstnává 51 005 lidí a byla konsolidována do rozvahy společnosti OMV za rok 2004. V roce 2005 by již měla pozitivně přispět k celkovým finančním výsledkům.

Skupina AMI

AMI Agrolinz Melamine International GmbH zpracovává zemní plyn na vysoce hodnotné zemědělské a průmyslové suroviny. Jejími hlavními produkty jsou melamin a hnojiva. AMI je nejvýznamnějším evropským a druhým největším světovým dodavatelem melaminu. Je rovněž významným dodavatelem hnojiv v podunajské oblasti.

 

Hlavními součástmi skupiny AMI jsou AMI Agrolinz Melamine International GmbH se sídlem v Linci, plně vlastněná dceřiná společnost Agrolinz Melamine International Italia S.r.l. se sídlem v italské Castellanze, Agrolinz Melamine International Deutschland GmbH se sídlem ve městě Piesteritz v Sasku-Anhaltsku, obchodní společnost LINZER AGRO TRADE GmbH obchodující  s hnojivy, prodejní společnosti v Maďarsku, České republice a na Slovensku, dále prodejní společnosti Agrolinz Melamine International North America Inc. se sídlem v Chicagu (USA) a Agrolinz Melamine International Asia Pacific Pte Ltd. se sídlem Singapuru. AMI Agrolinz Melamine International Group má přibližně 1 000 zaměstnanců a dosahuje obratu ve výši 394 milionů EUR.

 

 

 

OMV

tiskové oddělení:                                 Bettina Gneisz Tel.: 0043 1 40 440 21660

                                                       internet:                                                 http://www.omv.com

 

Ewing Public Relations

Hana Laníková


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose