www.car.cz
 

Sníh je na silnicích naším nepřítelem č. 1?
     Pavel Jelínek


Nepřítel sníh

Část republiky včera opět potrápil sníh. Nelze se tomu divit, když napadne během pár hodin třeba půl metru. To se ale u nás, až na výjimky, často nestává. Přesto se sníh stal nepřítelem číslo jedna, i když ho napadne třeba jediný centimetr. Proč?

Příčin bychom našli jistě celou řadu. Problém ale není sníh sám o sobě. Nakonec lyžaři si pochvalují. Řidiči ne. A aniž bych chtěl dělat advokáta silničářům, musím se jich po včerejší zkušenosti, která není jediná toho druhu, zastat. V Třebíči krátce po šesté večer nastala kalamita, alespoň co se týká kopce do Boroviny, tedy na průtahu směrem na Jihlavu a Telč.

Sníh, který padal už v noci a prakticky celý den, z posledních sil v tu dobu svůj příděl zintenzívnil. Nijak dramaticky, ale na vozovce ležet zůstal, snad v centimetrové vrstvě. A klouzal. Alespoň těm, kdo vyrazili na nevhodných pneumatikách, a těch byla nejspíš většina. V tom zatraceném našem "boroviňáku" uvízlo nákladní auto s vlekem. Řidič se snažil stůj co stůj prohrabat na vrchol a příliš se mu nedařilo. Jenže za ním narůstala kolona a tak ti odvážnější nebo spíš drzejší se kolem něj snažili protáhnout, přestože v protisměru v tu dobu panoval taktéž čilý provoz.

Dopadlo to tak, jak muselo. Jedno z vozidel, jedoucích do centra, tedy dolů z kopce, narazilo do auta zaparkovaného u okraje vozovky. Řidič neměl na vybranou. Mezi zmíněný náklaďák, který právě byl předjížděn jedním z odhodlanců, a parkující vůz, se prostě vejít nemohl. Nic vážného se nestalo, ale...

Od té chvíle stálo za to pozorovat dění. Nikdo nechtěl čekat, nikdo nebral ohledy na situaci, která nastala. Že se nepřihodilo nic vážnějšího, je malý zázrak. Stál jsem v tom kopci také. Mám nijak drahé zimní pneumatiky a rozjížděl jsem se bez problémů. Tolik to zase neklouzalo. Ale ta sanitka přede mnou, nebo silná osobní auta za mnou....!!! Jejich pneumatiky byly vhodné tak na formuli jedničku, povrch suchý. Nemluvě o dalších, kteří v mohutném prokluzu měli ještě pilno telefonovat, nejspíš známým, aby jim sdělili, jak že ti silničáři na to zase kašlou! Ano, taková slova zde zazněla.

Posypová auta dojela souběžně s policisty. Zásyp byl mohutný, situace se vyřešila. Jenže ruku na srdce. Kde byl problém? V tom centimetru sněhu? V údržbě silnic? Ne. V nás. V řidičích, chtělo by se říci v lidech.

Ale chováme se vůbec jako lidi?!

F. Jůza, www.trebicnews.cz

foto k popisované akci zde.


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose