www.car.cz
 

I zahrada chce ekologické oleje
     12.7.2005 10:05 - tisková zpráva


Šetřit na olejích pro zahradní a zemědělskou techniku se nevyplácí. „Úspora“ se rychle projeví na životnosti drahých strojů a navíc trpí i příroda. Úniku oleje z těchto užitečných pomocníků totiž nelze zabránit. Kapka za kapkou drasticky útočí na pitnou vodu i s faunou a flórou. Jeden litr ropné látky znehodnotí až milión litrů pitné vody, a tak by drobní zemědělci, pěstitelé i zahrádkáři měli zvážit, zda není načase namísto běžných olejů začít  používat kvalitní biologicky odbouratelná maziva.

 

Záleží na složení půdy a na mikroorganismech v ní, ale dá se říci, že podle modifikovaných zkoušek se jedenadevadesát procent oleje Aral, který unikne do půdy, odbourá do jedenadvaceti dnů,“ říká Boris Janda, vedoucí divize olejů a maziv společnosti Aral ČR, a.s .

 

K největším únikům oleje dochází při používání motorových pil, kde se řetěz pily pravidelně promazává. Odborníci doporučují používat olej Aral Deganit BA. Nejenže splňuje nejpřísnější ekologické normy, ale navíc se honosí označením „modrý anděl“ pro vysoce ekologické produkty. Používání těchto ekologických olejů je doslova „balzám“ pro součástky motorové pily.

 

V garáži mají mnozí zahrádkáři vedle ruční pily postavenou i sekačku na trávu nebo malý zahradní traktor. I tyto malé stroje zasluhují péči s kvalitními mazivy. Pro jejich motory je nejvhodnější cenově dostupný celoroční olej Aral Basic Elastic 15W-40, jehož vyšší výkonová úroveň i velká rezerva vnitřního tření je z hlediska dlouhé životnosti motoru vítaná. Olej vyniká vysokou ochranou motoru proti opotřebení a korozi. Pro převodovky malých traktorů a dalších mechanismů je vhodný Aral Degol BAB 220, který také s úspěchem prošel testy biologické odbouratelnosti.

 

K velké zahradě patří i různé sklápěcí systémy, kde funguje hydraulika. I tady nelze vždy zabránit úniku oleje. Ochrana přírody je zabezpečená například olejem Vitam EHF 46, který se rychle odbourává a navíc chrání zařízení,“ říká Milan Šimánek, technický poradce Aralu pro oleje a maziva. Hydraulické systémy sklápěčů, olejové náplně hydrostatického pohonu pojezdu a posilové řízení malotraktorů jsou díky oleji odolné proti častému používání a uchráněné proti korozi. Aral Vitam EHF 46 se navíc výborně snáší s těsnicími prvky a vysokotlakými hadicemi a je netečný vůči lakům strojů.

 

Pro krásu zahrádky nebo chod malé zemědělské usedlosti není třeba jen motorové pily, křovinořezu, sekačky nebo malého traktoru s valníkem. Biologicky odbouratelné oleje si zaslouží i také motorové kosy, provzdušňovače trav, zahradní válce, nůžky na živé ploty, drtiče větví, zahradní vysavače, kultivátory nebo sněhové frézy. Neměli bychom zapomínat ani na šetrné čištění. K tomu je nejvhodnější přípravek na bázi tenzidů Aral Bike Wasch, který se prodává v obalu s mechanickým rozprašovačem. Jeho prostřednictvím se přípravek nanese na znečištěná místa a po opláchnutí vodou je stroj nejenom čistý, ale dokonce má i nakonzervovaný povrch.

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   ME Ředhošť 2005 - Rochelt R.

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose