www.car.cz
 

OMV prodává průzkumné a těžební aktivity v Kataru
     24.8.2005 12:06 - tisková zpráva


Podepsána kupní smlouva s Marubeni Corporation
Součást racionalizace portfolia v oblasti průzkumu a těžby

Přední středoevropská ropná a rafinérská společnost OMV podepsala 22. srpna 2005 smlouvu o prodeji svého 7,5% podílu v bloku 12 a 13 v Kataru japonské společnosti Marubeni Corporation. Podíl společnosti OMV na těžbě v roce 2004 činil přibližně 1 100 barelů denně.

Odprodej podílu je součástí racionalizace portfolia průzkumných a těžebních aktivit společnosti OMV. Smluvní strany se dohodly, že nezveřejní kupní cenu. Transakce podléhá schválení katarskou vládou a ostatními partnery v konsorciu. Schválení je očekáváno v průběhu několika měsíců. Transakce nabývá účinnosti se zpětnou platností k 1. 1. 2005.


Společnost OMV nabyla aktiva v Kataru v roce 2003 v rámci převzetí mezinárodních průzkumných a těžebních aktivit společnosti Preussag Energie International GmbH. Jedná se o aktivně nevyužívané 7,5% podíly v těžebním bloku 12 ropného pole Al Rayyan a bloku 13, kde probíhá průzkum. Oba bloky se nachází v mělkých vodách u pobřeží Kataru.


Vyvážené portfolio průzkumných a těžebních aktivit
Společnost OMV vlastní vyvážené portfolio průzkumných a těžebních aktivit v 18 zemích světa v pěti klíčových regionech: Podunají a jaderská oblast, Severní Afrika, britské Severní moře, Blízký východ/kaspická oblast a Austrálie/Nový Zéland. Po akvizici 51% podílu v největší rumunské ropné společnosti Petrom dosahuje produkce společnosti OMV přibližně 345 000 barelů ropného ekvivalentu denně a zásoby okolo 1,4 miliard barelů.
 
Doplňující informace:
Partneři a jejich podíly před prodejem:
Blok 12:  Anadarko Qatar Energy Company: 50,00 %
Anadarko Resources Company: 42,50 %
PEI (OMV): 7,5%
Blok 13:  Anadarko Qatar Energy Company: 50,00 %
Anadarko Resources Company: 42,50 %
PEI (OMV): 7,5 %

Marubeni Corporation
Marubeni Corporation je jedna z předních japonských obchodních společností. Celkový objem jejích obchodních transakcí ve fiskálním roce, který končil březnem 2005, dosáhl 7 939 miliard japonských jenů (cca 74 200 milionů USD). Čistý zisk v tomto období dosáhl 41,2 miliardy jenů (přibližně 385 milionů USD).


Divize energetiky společnosti Marubeni Corporation se zaměřuje na tři hlavní okruhy aktivit  - průzkum a těžba ropy a zemního plynu, obchodování a distribuce včetně maloobchodního prodeje. V posledních letech je nejrychleji rostoucím segmentem průzkum a těžba. Společnost Marubeni vlastní podíly v průzkumných a těžebních aktivitách v britských vodách Severního moře, vodách USA v Mexickém zálivu a v Indii. Podílí se i na projektu Sachalin I jakožto akcionář společnosti Sakhalin Oil and Gas Development Co., Ltd. (SODECO) a na projektech těžby kapalného zemního plynu v Kataru a Rovníkové Guineji.

OMV Aktiengesellschaft
OMV Aktiengesellschaft je největší rakouskou průmyslovou společností s volně obchodovatelnými akciemi. Za rok 2004 vykázala celkové tržby ve výši 9,88 miliardy eur, má 6 475 zaměstnanců a dosahuje tržní kapitalizace cca 12 miliard eur. OMV je největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě. Ve 13 zemích tohoto regionu provozuje rafinérie a řetězce čerpacích stanic. Cílem OMV je zvýšit tržní podíl na 20 % do roku 2008. OMV provozuje průzkumné a těžební aktivity v 18 zemích pěti kontinentů.

OMV provozuje zařízení pro skladování zemního plynu a celkem 2000 km přenosového systému a ročně přepraví 43 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako jsou Německo a Itálie. Skupina OMV vlastní i chemické a petrochemické závody a 35% podíl ve společnosti Borealis A/S, která je předním světovým producentem polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.


Akvizicí většinového podílu v největší rumunské ropné a plynárenské společnosti SNP Petrom SA v roce 2004 se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě se zásobami ropy a plynu odhadovanými na 1,4 miliardy barelů ropného ekvivalentu, denní produkcí okolo 345 000 barelů ropného ekvivalentu a kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun ročně. OMV provozuje přes 2375 čerpacích stanic ve 13 zemích. Její tržní podíl v oblasti rafinace a prodeje v podunajské oblasti představuje zhruba 18 %. Společnost Petrom zaměstnává 50 737 lidí a byla konsolidována do rozvahy společnosti OMV za rok 2004. V roce 2005 by již měla pozitivně přispět k celkovým finančním výsledkům.

 

 

OMV
Tiskové oddělení:   


 
 
Fotogalerie:   Slalomy 2005 - foto Víťa Klígl

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose