www.car.cz
 

Rozdílná pravidla a předpisy pro používání zimních pneumatik v Evropě
     12.9.2005 17:01 - tisková zpráva


Praha – Legislativa evropských států je v otázce používání zimních pneumatik nejednotná, nicméně zjevné výhody zimních pneumatik přesvědčují nejen čím dál více řidičů, ale i zákonodárců. Více a více vlád uvažuje o tom, že zavede používání zimních pneumatik jako povinné. Důvodem však nejsou jen výhody zimního obutí při jízdě na sněhu a ledu. Stále více je připouštěn fakt, že zimní pneumatiky poskytují větší bezpečnost také na mokrých, rozbředlých nebo suchých, ale promrzlých silnicích. Turisté, plánující zimní dovolenou, by měli pamatovat na to, že v jednotlivých evropských zemích platí různé zákony a předpisy.

Alpské země: Německo, Rakousko, Švýcarsko


Německo: Vzhledem ke klimatickým podmínkám, které v Německu v zimě panují, je použití zimních pneumatik doporučeno ve všech částech Německa, i když všeobecná povinnost neexistuje. V jižních částech země jsou zimní pneumatiky prakticky nezbytné. Vedle bezpečnostního rizika mohou němečtí řidiči čelit i rizikům finančním: pokud automobil s letními pneumatikami způsobí v zimě nehodu, pojišťovna může odmítnout uhradit plnou výši škody, a to v případě, kdy by zimní pneumatiky mohly nehodě zabránit.

Rakousko: Na některých rakouských silnicích, zejména pak ve vysokohorských průsmycích, mohou být zimní pneumatiky s minimálně 4 mm hlubokým dezénem povinně vyžadovány. Kromě těchto individuálních předpisů však všeobecná povinnost používat zimní pneumatiky neexistuje.


Švýcarsko: Navzdory tuhým švýcarským zimám v zemi neexistuje všeobecná povinnost používat zimní pneumatiky. Nicméně řidiči automobilů s letními pneumatikami mohou být voláni k odpovědnosti za následky dopravní nehody, pokud by zimní pneumatiky této nehodě zabránily. Tento předpis může být uplatněn i na zimní pneumatiky, jejichž dezén je nižší než
4 mm.

Velká Británie, Francie a státy Beneluxu
Velká Británie: Ve Velké Británii neexistuje žádný zákon, který by upravoval použití zimních pneumatik, nicméně mnoho řidičů v tradičně zasněžených oblastech Skotska, v Peninách a Cumbrii dobře zná výhody zimních pneumatik, stejně jako ti, kteří na zimní dovolenou cestují do kontinentální Evropy. Při teplotách klesajících pod 7 stupňů Celsia by výhod zimních pneumatik mohli využít téměř všichni britští řidiči.


Francie: Ve Francii neexistuje všeobecná povinnost používat zimní pneumatiky, ovšem na některých horských silnicích může být jejich použití povinné. Řidiči by měli mít zimní pneumatiky téměř ve všech horských oblastech Francie.
Belgie, Nizozemsko a Lucembursko: Krutá zima 2004 - 2005 opět ukázala, že zimní pneumatiky jsou zapotřebí i v zemích, kde se tradičně nepoužívají. Dnes jsou zimní pneumatiky celkem oblíbené hlavně v Lucembursku a východní části Belgie, v Ardenách, neboť si řidiči během let uvědomili, že zimní pneumatiky jim v průběhu současných nevyzpytatelných zim poskytují větší bezpečí. Používání zimních pneumatik není ve státech Beneluxu povinné, ale doporučuje se, zejména pak řidičům, kteří své automobily používají denně.

Skandinávské země: Dánsko, Finsko, Norsko, Švédsko


Dánsko: Všeobecná povinnost používat zimní pneumatiky zde neexistuje, ale jejich použití je během zdejších tuhých zim doporučeno.

Norsko: V Norsku neexistuje všeobecná povinnost používat během zimy zimní pneumatiky, ale norský zákon předepisuje „pneumatiky s dostatečnou přilnavostí“ a alespoň 3 mm dezénem. Policie rozhoduje případ od případu a Skandinávská organizace pro pneumatiky (STRO) doporučuje používat v Norsku během zimy výhradně zimní pneumatiky. Tyto předpisy uplatňují i vůči turistům.
Finsko: Ve Finsku, kde panují v zimně extrémní klimatické podmínky, je používání zimních pneumatik povinné od 1. prosince do 1. března. Tento předpis platí i pro turisty. Zimní pneumatiky musejí mít alespoň 3 mm hluboký dezén.


Švédsko: Ve Švédsku je zákonem nařízeno používat zimní pneumatiky od 1. prosince do 31. března, panují-li v zemi zimní klimatické podmínky. Tento předpis platí i tehdy, jsou-li pouze okresní cesty pokryté sněhem nebo rozbředlým sněhem. Předpis neplatí pro turisty, ale i oni musí mít pneumatiky s minimálně 3 mm hlubokým dezénem. Obecně lze říct, že s letními pneumatikami by turisté do skandinávských zemí v zimě nikdy jezdit neměli.

Pobaltské státy: Estonsko, Lotyšsko a Litva


Estonsko: Používání zimních pneumatik předepisuje zákon od 1. prosince do 1. dubna. Tento časový rámec však může být změněn v závislosti na panujících klimatických podmínkách.

Lotyšsko: Používání zimních pneumatik je zákonem vyžadováno mezi 10. listopadem
a 1. dubnem.
Litva: Od 1. prosince do 29. února mohou řidiči v Litvě jezdit výhradně na zimních pneumatikách. Ve všech třech pobaltských státech platí tyto právní předpisy i pro turisty.

Rusko a východoevropské země
Rusko: V Rusku dosud žádný zákon neupravuje používání zimních pneumatik. Pro jižní a západní část Ruska, tedy regiony blízké evropské hranici, postačí běžné zimní pneumatiky. Pro oblast Sibiře a východní část Ruska se doporučují zimní pneumatiky s hřeby.
Česká republika, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko, Polsko: V těchto zemích neexistuje všeobecná povinnost používat zimní pneumatiky, ovšem vzhledem k tuhým zimám ve většině regionů východní Evropy se přezutí na zimní pneumatiky doporučuje. V Maďarsku musí mít řidiči během zimy ve voze sněhové řetězy.

Státy jižní Evropy

Itálie: V Itálii neexistuje všeobecná povinnost používat zimní pneumatiky, ovšem zejména v severní části země se zimní pneumatiky doporučují.
Slovinsko: Automobily ve Slovinsku musí být vybaveny zimními pneumatikami v době od
15. listopadu do 15. března. Leží-li na silnicích sníh, platí tento předpis i pro turisty. Pokud jsou silnice bez sněhu, řídí se turisté předpisy své domovské země. V zimě by se však turisté do Slovinska nikdy neměli vydávat bez zimních pneumatik, zejména plánují-li cestu do severních částí země.

 


Společnost Goodyear
Goodyear je největším světovým výrobcem pneumatik. Společnost se sídlem v Akronu (Ohio, USA) vyrábí pneumatiky, technické pryžové výrobky a chemikálie ve více než 80 závodech ve 28 zemích po celém světě. Své marketingové aktivity má společnost téměř v každé zemi světa. Goodyear zaměstnává přes 75 000 pracovníků.
Více informací naleznete na adrese www.goodyearpneu.cz.

PR


 
 
Fotogalerie:   Rosice 2005 od Jirky Dokulila

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose