www.car.cz
 

OMV : akvizice sítě čerpacích stanic Aral
     7.10.2005 10:22 - Pavel Jelínek


OMV lídrem na českém trhu: akvizice sítě čerpacích stanic Aral
§ Rozšíření počtu čerpacích stanic OMV ze 146 na 216
§ OMV posiluje vedoucí pozici ve střední a východní Evropě
§ Více výhod pro zákazníky – v budoucnu 140 obchodů VIVA

OMV, přední středoevropská ropná a rafinérská společnost, podepsala dne 5. října 2005 smlouvu se společností BP o převzetí 70 čerpacích stanic Aral v České republice. OMV přebírá čtvrtou největší síť čerpacích stanic v zemi, a stává se tak nejvýznamnějším provozovatelem benzínových pump na českém trhu. Zástupce generálního ředitele společnosti OMV AG Gerhard Roiss řekl:Touto akvizicí jsme využili zásadní příležitosti k růstu v České republice. Umožní nám upevnit značku OMV. V ČR úspěšně působíme již od roku 1991 a i do budoucna je pro nás klíčovým trhem. Poptávka po ropných produktech se bude zvyšovat s pokračujícím růstem ekonomiky a objemu automobilové dopravy.“ Podmínky uzavřené smlouvy zůstávají důvěrné. Transakce musí projít schválením u kompetentních orgánů.
Trvalý růst ve střední a východní Evropě
Koupí sítě Aral zvyšuje společnost OMV počet svých čerpacích stanic v České republice ze 146 na 216. OMV v současné době provozuje 35 čerpacích stanic na frekventovaných dálnicích a rychlostních komunikacích a 38 v Praze a okolí.
Budoucnost čerpacích stanic spočívá v doplňkovém prodeji. Součástí všech nových čerpacích stanic OMV proto budou prodejny VIVA, kterých se OMV chystá v České republice provozovat celkem 140. Prodejnami VIVA se OMV jasně profiluje v rámci své mezinárodní strategie doplňkového prodeje. Svým zákazníkům nabízí široký sortiment výrobků, potravin, nápojů a předmětů denní potřeby.
OMV expanduje na rostoucím trhu

Předpokládá se, že poptávka po ropných produktech v České republice poroste. V roce 2004 dosáhla spotřeba ropných produktů v ČR přibližně 8,2 milionu tun a v dalších pěti letech se očekává pravidelný roční nárůst o 1,5 %. Objem prodeje na maloobchodním trhu paliv v roce 2004 činil 3,4 milionu tun a očekává se další růst. Počet osobních vozidel na 1000 obyvatel v ČR vzrostl z 228 v roce 1990 na 373 v roce 2004. V Rakousku je, pro srovnání, počet osobních automobilů na 1000 obyvatel 507
a v západní Evropě 496. To ukazuje velký potenciál ropných produktů na českém trhu.

Akvizice přidá novou marketingovou hodnotu významnému trhu OMV. Zároveň posílí pozici regionální rafinérie ve Schwechatu, která přímo zásobuje český trh, včetně Prahy - ekonomického centra země. Stejně jako na ostatních cílových trzích společnost usiluje OMV v ČR o dosažení 20% tržního podílu.
OMV v České republice

Společnost OMV je v České republice od roku 1991 zastoupená svojí 100% dceřinou společností OMV Česká republika, s.r.o. Dosavadní podíl OMV na trhu v ČR je 10 %. Obrat OMV za retail
a commercial business (B2B) v roce 2004 činil 747,4 milionu eur. Obrat nabyté sítě Aral v roce 2004 dosáhl 8,241 miliard Kč (cca 258 milionu eur).

Doplňující informace:
OMV Aktiengesellschaft je největší rakouskou průmyslovou společností s volně obchodovatelnými akciemi. Za rok 2004 vykázala celkové tržby ve výši 9,88 miliardy eur, má 6 475 zaměstnanců a dosahuje tržní kapitalizace cca 15 miliard eur. OMV je největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě. Ve 13 zemích tohoto regionu provozuje rafinérie a řetězce čerpacích stanic (Refining and Marketing, R&M).

Cílem OMV je zvýšit tržní podíl na 20 % do roku 2008. OMV provozuje průzkumné a těžební aktivity v 17 zemích pěti kontinentů, zařízení pro skladování zemního plynu a celkem 2000 km přenosového systému. Ročně přepraví 43 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako jsou Německo a Itálie. Skupina OMV vlastní i chemické a petrochemické závody a 35% podíl ve společnosti Borealis A/S, která je předním světovým producentem polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.

Akvizicí většinového podílu v největší rumunské ropné a plynárenské společnosti SNP Petrom SA v roce 2004 se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě se zásobami ropy a plynu odhadovanými na 1,4 miliardy barelů ropného ekvivalentu, denní produkcí okolo 340 000 barelů ropného ekvivalentu a kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun ročně. Společnost OMV nyní provozuje 2457 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl této společnosti s segmentu rafinace a prodeje v oblasti Podunají dosahuje cca18 %.


Internet:http://www.omv.com


 
 
Fotogalerie:   Czech Truck Prix 2005 Most, foto Miloš Jenčík

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose