www.car.cz
 

České automobily mládnou. Aspoň v Třebíči
     Pavel Jelínek


Mládnou

Podle posledních statistik se zdá, že náš vozový park přece jenom začíná mládnout, zatím však nepříliš přesvědčivě, neboť stále více než pětatřicet procent vozidel z celkových téměř devíti miliónů je starších patnácti let...

Uvedené údaje se týkají celé České republiky, přičemž osobních automobilů bylo ke konci minulého roku evidováno přes 3,7 miliónu, to je o sedmapadesát tisíc více, než v roce 2002. Průměrné stáří se meziročně snížilo z 12,72 na 12,49 roku. Podle centrální statistiky bylo loni vyřazeno trvale z provozu 132 134 vozidel a 309 368 bylo naopak nově zaregistrováno.

Ve správním obvodu města Třebíče, kam spadá třiadevadesát obcí, bylo k prvnímu dni letošního roku evidováno 64 352 vozidel všech druhů a kategorií, z toho 25 629 osobních automobilů. Naopak vyřazeno bylo loni 1286 vozidel a nových zapsáno 2644, a to ve všech kategoriích. Letos, po vstupu do Evropské unie, začnou platit přísná kritéria pro vyřazení vozidla z evidence a v té souvislosti také vrakoviště budou muset splňovat normy, kterým v současné době vyhovují dvě provozovny v celém Česku. Nejméně pro začátek je tedy možné, že vozidlo, kterého se budeme chtít legálně zbavit, budeme muset přepravit třeba do Plzně.

Pokud se týká okresu Třebíč, statistika registru osobních vozidel říká, že nejstaršími továrními značkami v regionu jsou Volha, Wartburg a Tatra, jejichž průměrný rok výroby je 1974. O rok je předčí ještě legendární Trabant (1973), kterých je stále evidováno přes tři stovky. Překvapivě mladší (1976) je sovětský "Ragulin", tedy vozy značky Moskvič, kterých je evidováno téměř stopadesát.

Vozy Škoda, kterých je v registru nejvíce, plných 20 403, jsou průměrného roku výroby 1988. Vůbec nejméně zastoupená značka v registru je Tatra - pouhých devatenáct exemplářů! Dlužno ještě dodat, že se jedná o statistiku nejrozšířenějších značek vozidel, nikoli všechna registrovaná.

Jistě bude zajímavé sledovat vývoj stáří vozového parku i v souvislosti se vstupem do EU. Podle posledních prognóz lze předpokládat, že se mírně zvednou i ceny ojetých vozidel, a to by mohlo naznačovat opětovné průměrné stárnutí našich miláčků. Mimo jiné by to poznamenalo i bezpečnost provozu na silnicích, kde bychom si přáli právě opačný trend. Jaká bude skutečnost, to si nejspíš nikdo v současné době netroufne relevantně odhadnout.

S použitím materiálů oddělení registru vozidel MÚ Třebíč

František Jůza
www.trebicnews.cz

 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose