www.car.cz
 

Něco pro sváteční řidiče
     7.7.2006 11:02 - tisková zpráva


Že by Vás takové označení urazilo? Ne, neurážejte se, ono je nás takových asi většina. Alespoň to vyplývá z porovnání několika statistik. Za poslední léta se počet osobních automobilů např. v Praze znásobil. A tím jsme už dohonili i řadu západních metropolí.

Do konce roku 2005 bylo v ČR registrováno celkem 3 958 708 ks osobních automobilů, což je o 143 161 ks více než na konci roku 2004. Jeden osobní automobil tak v ČR připadá na 2,59, v Praze dokonce na 1,97 obyvatele.

ALE!

Průměrný věk osobních automobilů opět mírně vzrostl: z 13,53 roku na konci roku 2004 na 13,82 roku ke konci roku 2005. Motocykly, kterých je registrováno 794 000, mají průměrný věk 33,09 roku.

Odborné odhady, vycházející ze statistik prodeje pohonných hmot nicméně ukazují, že u nás automobil ujede v průměru kolem 5 až 7 tisíc kilometrů ročně. Jelikož všichni jistě známe ze svého okolí řadu podnikatelů, o služebních řidičích nemluvě, kteří najíždějí mezi 40 až 60 tisíci kilometry ročně, plyne z toho všeho jednoznačný závěr.

Statisíce vozů a řidičů, z velké části v pokročilejším věku, vyrážejí na silnice tak od Velikonoc do Dušiček, o víkendech na chaty či chalupy, nebo na velký nákup. A tak i za předpokladu, že naši plechoví miláčci jsou někdy v lepším stavu, než některý vůz novější, musíme stále pamatovat na to, že silniční provoz se měsíc od měsíce stále zahušťuje a na silnicích přibývají desetitisíce nových, silných vozů.

A tomu musíme přizpůsobit i svůj letitý styl a postřeh. Řada velmi těžkých nehod vznikla i z toho, že řidič pomalejšího vozu při předjíždění vůbec nepostřehl, že se k němu zezadu velkou rychlostí blíží výkonný vůz či motocykl.

Musíme totiž stále předvídat, co udělá ten druhý a předem zvážit každý rizikový manévr, kterým je rozhodně každé předjíždění i odbočování, o couvání či otáčení nemluvě. Nehodu v koloně mohou totiž zavinit jak loudalové, tak netrpěliví myškaři. Co může pomoci? Zřejmě jediné - více vzájemné ohleduplnosti, předvídavosti a tolerance.

 

UAMK


 
 
Fotogalerie:   Rally Bohemia od Tondy a Pavla Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose