www.car.cz
 

Trestné činy v dopravě
     13.7.2006 08:30 - tisková zpráva


Novelizace zákona 361/2000 Sb. novelizuje i zákon 140/1961 Sb. (trestní zákon), a to tím, že zavádí nový paragraf trestního zákona: § 201.

Tento paragraf zní:

(1) Kdo, byť z nedbalosti, vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až na tři léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, byl–li za čin uvedený v odstavci 1 v posledních dvou letech odsouzen nebo z výkonu trestu odnětí svobody uloženého propuštěn, byl-li za obdobný čin spáchaný pod vlivem návykové látky v posledních dvou letech postižen, způsobil-li takovým činem havárii, dopravní nebo jinou nehodu, jinému ublížení na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek, spáchá-li takový čin při výkonu zaměstnání nebo jiné činnosti, při kterých je vliv návykové látky zvlášť nebezpečný, zejména řídí-li hromadný dopravní prostředek.

Novelizace trestního zákona tudíž staví jízdu pod vlivem návykových látek (alkoholu, legálních i nelegálních drog) mezi závažná pochybení s relativně přísnou trestní sazbou. Trestného činu se dopustí nejenom ten, kdo způsobí značnou škodu nebo újmu na zdraví, ale i ten, kdo například řídí automobil ve stavu vylučujícím způsobilost, který si způsobil například požitím alkoholu.

Stav vylučující způsobilost je určován v průběhu vyšetřování znalcem a nelze jej zobecnit. Proto platí – pokud se nechcete dopustit trestného činu – žádný alkohol, léky nebo drogy před a v průběhu řízení vozidla.

Důležité je také upozornit na § 180d trestního zákona, podle kterého bude nově trestným činem také řízení motorového vozidla bez příslušného řidičského oprávnění.

 

 

Zdroj: http://www.novapravidla.cz

a Inforservis UAMK


 
 
Fotogalerie:   ME v autokrosu Nová Paka 2006, foto P. Chymek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose