www.car.cz
 

Kamery na D1 - 14 kamer pro kontrolu situace....
     21.7.2006 14:44 - tisková zpráva


Řidiči cestující po dálnici D1 si před odjezdem mohou zkontrolovat dopravní situaci na internetových stránkách http://www.rsd.cz, kde je možné zjistit stav provozu a uzavírek prostřednictvím čtrnácti kamer umístěných na D1.

Ředitelství silnic a dálnic ČR umožňuje na celém úseku dálnice D1 sledovat díky webkamerám celkem čtrnáct lokalit. Automatická obnova fotografií je nastavena na jednu minutu, kvalita obrazových dat a velikost obrázku odpovídá technickým možnostem kamery a přenosu dat. Obrázek z kamer okamžitě přiblíží základní situaci v dané lokalitě na D1, dozvíte se, zda je dálnice plynule průjezdná, zda je hustý silniční provoz nebo zda se tvoří kolony.

V deseti případech se jedná o mobilní kamery, které mohou být využívány podle aktuálních potřeb, například při zúžení dálnice na jeden pruh v jednom směru či v místě častých dopravních nehod. Umístění těchto kamer se bude měnit tak, aby vždy byla obrazem pokryta krizová místa, kde je vznik kolon nejpravděpodobnější. Čtyři kamery jsou potom na dálnici D1 umístěny dlouhodobě a sice v lokalitách 52, 105, 144 a 160 km.

Obraz z kamer mají k dispozici i operátoři Národního dopravního informačního centra, kteří mimo jiných zdrojů i jejich prostřednictvím průběžně a nepřetržitě vyhodnocují dopravní situaci a poskytují dopravní informace na proměnných informačních tabulích, rozhlasovým stanicím a dalším médiím.

Ředitelství silnic a dálnic ČR do Jednotného systému dopravních informací postupně připojuje i další kamerové systémy zejména na dálnicích a rychlostních komunikacích, které nyní využívají pouze správci komunikací Středisek správy a údržby dálnic. Tyto kamerové systémy jsou např. na D5, D11 nebo R35. V blízké budoucnosti na stránkách http://www.rsd.cz přibude i mapka se znázorněným umístěním jednotlivých kamer tak, aby uživatel získal komplexní informaci.

Internetové stránky ŘSD ČR obsahují dále dopravní informace o uzavírkách na dálnicích, rychlostních komunikacích a silnicích I. třídy, dopravní informace o dopravních nehodách a dalších omezeních od Policie ČR, v zimním období pak podrobné dopravní informace o zimní sjízdnosti komunikací, informace o počasí apod.

UAMK


 
 
Fotogalerie:   Autocros ve Velkém Meziříčí 2006 od Jirky Navrkala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose