www.car.cz
 

České družstvo vítězem celoevropské Dopravně bezpečnostní soutěže FIA
     11.9.2006 14:13 - tisková zpráva


České družstvo vítězem 21. ročníku celoevropské Dopravně bezpečnostní soutěže FIA

(11.9.2006)

 

Ve dnech 8. a 9. září se v Bělehradě uskutečnil 21. ročník Dopravně bezpečnostní soutěže FIA. Jedná se o evropské finále dopravně výchovné soutěže mládeže. Jejím vyhlašovatelem je FIA – Federation International de Automobilisme (Mezinárodní automobilová federace), jejímž členem je za Českou republiku Ústřední automotoklub (ÚAMK).

 

Soutěže se každoročně účastní vítězná družstva obdobných národních soutěží - děti 10 až 12 leté. Tato soutěž se koná každoročně, české družstvo se jí zúčastňuje od roku 1991 a za tu dobu dokonce již čtyřikrát zvítězilo.

 

Smyslem soutěže je podpořit myšlenku, že srozumitelná a trvalá dopravní výchova dětí má nesmírný význam při formování jejich chování coby uživatelů komunikací v jejich pozdějším životě. Chce podpořit zkvalitnění dopravní výchovy všech dětí a u veřejnosti, škol a autorit poukázat na důležitost této úlohy. Současně chce FIA touto soutěží také podpořit členské kluby k rozšíření svých aktivit týkajících se výchovy mládeže k bezpečnému chování v dopravě. Tím je také naplněn strategický úkol  FIA snížit počet mrtvých na evropských silnicích do roku 2010 o 50%.

V České republice se na základě pověření Ministerstva dopravy  problematikou dopravní výchovy zabývá Ústřední ÚAMK. Právě dopravní výchova na školách prvního stupně je další cestou ke zlepšování situace na silnicích, neboť dětem od útlého věku vštěpuje zásady správného chování účastníka silničního provozu. V rámci této dopravní výchovy probíhá i každoroční celostátní soutěž družstev, jejíž vítěz následně reprezentuje svou vlast na celoevropském finále.

Letošní soutěže v Bělehradě se zúčastnilo celkem 23 družstev ze 2 evropských zemí (Španělsko reprezentovala 2 družstva). Vítězem se stalo české družstvo z východočeských Častolovic, ve složení Klára Prchlíková, Kateřina Nováková, Lukáš Papay a Filip Izák. Všem je 11 let.

Soutěž probíhá nejen  v oblasti jízdních dovedností, ale také v oblasti znalosti předpisů, značek a křižovatek. Na druhém místě skončilo družstvo z Ruské federace, domácí tým skončil třetí.

 

 

Pavel Kuchálik

řed. odboru vnějších vztahů a komunikace

ÚAMK

 

PR


 
 
Fotogalerie:   MČR čtyřkolek a sajdkárů - Vranov u Brna od Aloise Folty

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose