www.car.cz
 

Školení řidičů je ve Scanii standardem
     27.9.2006 11:12 - tisková zpráva


Zkušení a dobře proškolení řidiči jsou jedním z hlavním předpokladů pro snižování dopravní nehodovosti. Podle zákona musí každý řidič profesionál absolvovat ročně 16 hodin školení. Ti za volantem vozů Scania si obvykle zvyšují kvalifikaci i dále - na školeních, která automobilka nabízí svým zákazníkům.

 

Nároky na schopnosti řidičů neustále rostou, protože rostou i roční kilometrové proběhy a hustota dopravy. Po vstupu do EU stoupl počet nákladních vozidel na českých silnicích zhruba o polovinu. Zvýšené riziko dopravních nehod, které s tím souvisí, představuje pro řidiče další zátěž.

 

Nezkušení řidiči ohrožují bezpečnost silnic

Kvalitních profesionálů je však nedostatek. Přepravní firmy v České republice i v zahraničí se dlouhodobě potýkají s nízkými kapacitami či malou kvalifikací. Nezkušení řidiči pak jsou dalším z faktorů ohrožujících bezpečnost na silnicích. Kromě toho skutečnost, že neumí vozidlo správně ovládat, se projeví také ve zvýšené spotřebě pohonných hmot, která znamená  vyšší náklady a více emisí.

 

Podle zákona jsou řidiči nákladních vozů povinni jednou za rok absolvovat šestnáct hodin profesního školení (každý druhý rok včetně přezkoušení). Podpora řidičů však není lhostejná ani některým výrobcům nákladních vozů. Ti sice investují značné částky do vývoje dokonalejších a bezpečnějších vozidel, ale zároveň chápou důležitost vzdělání řidičů, kteří s jejich vozy vyjíždějí do ulic.

 

Standardní službou, kterou nabízí automobilka Scania v České republice všem svým zákazníkům, je školení jak pro samotné řidiče, tak pro dispečery. Výukové středisko funguje u každého dealera.

 

Scania školí řidiče i majitele firem

Řidičům je určena teoretická a praktická část. Seznámí se v nich s vozidlem a naučí se správně ovládat jeho jednotlivé funkce. Pod odborným dohledem si také osvojí správné zacházení se zaměřením na ekonomiku provozu. Při školení klade Scania důraz také na důsledné využívání systémů a prvků pasivní bezpečnosti ve vozidle, které přispívají v kritických situacích k větší ochraně účastníků provozu i samotného řidiče. Do budoucna plánuje Scania školení rozšířit o kurz praktického řešení krizových situací, které mohou nastat v silničním provozu.

 

Odlišné školení mají centra Scania připravená pro dispečery a majitele přepravních firem. Seznámí je detailně s fungováním  a výhodami telematického systému, který poskytuje on-line údaje o výkonech vozidla i řidiče. Dispečer díky tomu možnost neustále kontrolovat jízdu a na nevhodné počínání řidiče okamžitě reagovat.

 

 

 


Scania Czech Republic s.r.o. Czech Republic

Martina Jirásková

Chrášťany 186, 252 19 Rudná  u Prahy

www.scania.cz

Marta Vokurková

Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultants

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Naši zlatí vrchaři z Buzetu 2006 - D.Michl a M.Svoboda

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose