www.car.cz
 

Bezpečně na podzim i v zimě
     15.11.2006 10:28 - tisková zpráva


          ESP doplněné impulsem do řízení zasahuje, když je kluzko

  • Brzdná dráha kratší o 10 %
  • Eos, Touran a Passat a vybrané modely Golf, Golf Plus a Jetta mají ESP doplněné impulsem do řízení sériově

 

Praha, 13. listopadu 2006 – Jen lehké „ťuknutí“ do volantu, uskutečněné posilovačem řízení a iniciované elektronickým stabilizačním systémem (ESP). To je vše, co je potřebné, aby řidič intuitivně provedl protipohyb volantem ve velmi specifických situacích při intenzivním brždění na povrchu s odlišnou přilnavostí (například vlhké listí nebo sníh napravo a suchý povrch vlevo).

 

„Kontra do volantu“ v takových případech přispívá ke zkrácení brzdné dráhy až o deset procent. K tomu, aby vůz k takovému zásahu řidiče vedl, musí být vybaven elektromechanickým posilovačem řízení a systémem ESP s impulsem do řízení, právě tak, jak je to v sériové výbavě u modelů Volkswagen Eos, Touran a Passat a u vybraných modelů Golf, Golf Plus, a Jetta.

 

Jak pracuje systém ESP s touto funkcí v praxi?

Za podmínek, když je například jedna polovina vozovky suchá a druhá pokrytá vlhkým listím nebo dokonce sněhem (tedy situace s rozdílnými koeficienty tření – s odlišnou adhezí), ale nejen tehdy, prudké intenzivní brždění pod kontrolou systému ESP probíhá v ideálním případě tak, že díky tomuto systému se vůz nevymkne kontrole, řidič jej udrží v žádaném směru a může se tak vyhnout případným překážkám.

 

 Děje se to na základě senzorikou poskytnutých informací, které elektronika brzd vyhodnocuje a systematickým přibrzďováním kol koriguje pohyb vozidla. V jistém okamžiku ovšem může dojít na základě rozkladu sil a asymetrie jejich působení k takové situaci, že by bez jakéhokoliv zásahu do řízení na základě fyzikálních zákonů mohlo dojít ke smyku přebržděného kola.

A zde přesně zasahuje ESP s impulsem do řízení.

 

ESP tuto vzniklou situaci vyhodnotí, určí správný směr protipohybu vozu a vydá do systému posilovače řízení povel k tomu, aby přes sloupek řízení přišel do volantu mechanický impuls ke správné reakci řidiče. Řidič tedy protipohybem řízením zasáhne tak, aby se vůz srovnal, pokud možno bez ztráty přilnavosti, tzv. provede klasické „kontra“. Díky stabilizačnímu účinku protipohybu může být tak intenzita brždění nezměněna či dokonce zvýšena a to s důrazem na kolo s nejlepší přilnavostí, čímž se může brzdná dráha zkrátit až o deset procent.

 

Řidič si tak udržuje kontrolu nad vozem: ESP impulsem do řízení neprovádí vlastní řízení vozidla. Ovládání vozidla zůstává plně v rukou řidiče. Systém pouze dává řidiči sotva postřehnutelné doporučení, jak se má zachovat. Jinými slovy systém sleduje, vyhodnocuje a „myslí“,  řidič potom řídí, vykonává, a to vše s ještě vyšší efektivitou.

 

 

Import Volkswagen Group

AC&C Public Relations

 

PR 

 


 
 
Fotogalerie:   Seat Leon Supercopa na Lausitzringu 2006

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose