www.car.cz
 

Těžká škola pro Slováka Melichárka na české půdě. A nyní i Pelhřimov
     30.7.2008 14:17 - tisková zpráva


Těžká škola pro Melichárka na české půdě

Vzhledem k velké pauze v kalendáři slovenského mistrovství, způsobené mimo jiné zrušením Rally Bojnice, se Jaroslav Melichárek rozhodnul vypravit se za dalšími zkušenostmi do České republiky. Na tratích dvou rallysprintů se představil s Vladimírem Osičkou a se známým červeno-bílo-černým Mitsubishi Lancer EVO IX.

Eurostroj Rally Tišnov, jež byla rychlou náhradou za Rally Bojnice, se pro Melichárka stala opravdu těžkou školou. „Traťami bol pre mňa Tišnov dosť veľkým šokom. Vysokou rýchlosťou, na vytočenej pätke sme prišli do dediny, kde sme odbočili do bočných uličiek a prechádzali sme pomedzi domy. Taký charakter RZ u nás skutočne nikde nie je,“ líčí své první dojmy jezdec.

Seznamování s českými tratěmi nijak neulehčilo počasí. To bylo doslova aprílové a slunce střídala oblaka a mnohdy silný déšť. Celý tišnovský rallysprint odjela posádka na suchých pneumatikách a podle toho vypadal i výsledek: 34. místo absolutně a 17. ve třídě N4. „Potom, čo spadla prvá voda, sme súťaž prakticky vypustili. Vôbec som netušil, čo mi suché pneumatiky dovolia, nebolo poznať, ktorá časť trate je suchá a ktorá mokrá.

Cieľom už bolo iba dokončiť súťaž bez pošk odenia vozidla, čo sa nám našťastie podarilo. Myslím, že môžeme nakoniec hodnotiť súťaž pozitívne, vyskúšali sme si veľa vecí bez tlaku na výsledok a to sa nám môže určite v slovenských majstrovstvách hodiť,“ konstatoval po soutěži Melichárek.

Na Impromat Rallysprint Kopná už posádka nastoupila s odhodláním předvést dobrý výkon. Zdejší tratě jí totiž seděly podstatně více než v Tišnově, i když i na Kopné pilot závodil poprvé. Na startu se sešla i početná sestava slovenských pilotů, které Melichárek potkává v domácím mistrovství. Přes několik jezdeckých chybiček, z nichž jedno nedobrzdění a výlet mimo trať na Rakové stály posádku cennou půlminutu, si Melichárek s Osičkou nevedli vůbec zle a na suché trati zajížděli ve srovnání s konkurencí slušné časy. Ke konci soutěže je ještě stačilo vystrašit uvolněné kolo, jehož výměna se protáhla, a na konto tak přibylo i deset trestných sekund za pozdní příjezd do následující ČK.

Navzdory všem drobným potížím si z Kopné Melichárek odvezl 27. místo absolutního pořadí.

„Teší ma predovšetkým víťazstvo pred našimi súpermi zo slovenského majstrovstva, aj keď Lapdavský a Ballay za nami zaostali iba o niekoľko málo sekúnd. Kopná bola veľmi náročnou súťažou, o to spokojnejší môžeme byť z absolvovania celej súťaže a nazbierania ďalších vzácnych skúseností,“ zhodnotil jezdec.

„Jaroslav má velkou nevýhodu, že jsou pro něj všechny zdejší tratě neznámé, což se o drtivé většině české konkurence říct nedá. Myslím, že se s úkolem nasbírat potřebné zkušenosti popasoval velmi dobře a najeté kilometry budou v jeho další kariéře užitečné. Přece jen je teprve na začátku a to je potřeba jezdit co nejvíce,“ přizvukoval Vladimír Osička.

Nutnost najezdit co nejvíce ostrých kilometrů si uvědomuje i sám jezdec. I to je důvodem jeho další účasti v českém šampionátu – následující víkend je v plánu další rallysprint v Pelhřimově.


tisková zpráva


 
 
Fotogalerie:   Kopná 2008 objektivem Romana Langera

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose