www.car.cz
 

Valašská rally klepe na dveře, start již dnes v podvečer
     23.3.2012 11:05 - tisková zpráva


V pátek 23. března odstartuje z náměstí ve Valašském Meziříčí druhý podnik osmidílného seriálu Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally Bonver Valašská rally (23. – 24. března). Pořadatelům se přihlásila do uzávěrky celkem 101 posádka z pěti států. Trať soutěže měří celkem 496 km a obsahuje dvanáct rychlostních zkoušek na šesti úsecích v celkové délce 150 km. K největším favoritům patří tovární jezdec Škoda Motorsport Jan Kopecký, úřadující český šampion Roman Kresta (oba Škoda Fabia Super 2000), Václav Pech (Mini John Cooper Works S2000) a předloňský český mistr Pavel Valoušek (Peugeot 207 S2000).

Organizátoři rally se setkali tři dny před ostrým startem soutěže v sídle Zlínského kraje se zástupci médií. Populární valaška patří svou historickou délkou mezi automobilové soutěže s nejdelší tradicí v České republice. „Valašská rally je významnou sportovní událostí pro Zlínský kraj a každoročně přiláká do regionu značné množství motoristických fanoušků. I v letošním roce vyjadřujeme této soutěži podporu,“ uvedla Gabriela Dvorníková Sýkorová, tisková mluvčí Zlínského kraje. Centrem valašky se stane již pojedenácté město Valašské Meziříčí. Ředitelství soutěže nalezne opět azyl v budově Městského úřadu, na místním náměstí se uskuteční start a cíl soutěže. „Jsme velmi potěšeni, že se centrem této náročné soutěže tradičně stává právě Valašské Meziříčí. Věříme, že i letošní ročník se naším společným přičiněním stane úspěšným motoristickým podnikem, “ řekla Vendula Králová, tisková mluvčí Městského úřadu ve Valašském Meziříčí.

V čele organizačního výboru stojí ředitel soutěže Miroslav Hošák, který byl přítomen na všech dosavadních třiceti ročnících rally. „Podařilo se nám prodloužit spolupráci s velmi stabilním a silným partnerem, který patří ve svém oboru podnikání na čelní příčky. Jedná se o společnost Bonver Group, provozování casin a klubů, čímž se podařilo zajistit stabilitu v ekonomickém zajištění rally. V letošním roce se objeví ve startovním poli vedle řady značkových cupů i soutěžící Poháru České republiky v rally. Připravili jsme pro soutěžící náročnou trať na šesti úsecích rychlostních zkoušek. Polookruhová erzeta v Juřince byla zařazena z důvodu přání sponzora a rovněž po jednání s Asociací jezdců rally,“ upřesnil šéf Valašské rally.

K favoritům Valašské rally patří i český mistr z roku 2010 a vítěz valašky ze stejného roku Pavel Valoušek. Otrokovický rodák řešil na začátku sezony nepříjemné trable po rozchodu se spolujezdcem Zdeňkem Hrůzou. „Letos jsme trochu zredukovali program oproti předchozím letům. Nebudeme startovat na sprintech, pojedeme český mistrák, ale ne všechny podniky.

Původně jsme neměli v plánu ani start ve Valmezu, ale rozhodli jsme se zde startovat i v rámci testu nového spolujezdce Lukáše Kostky. Poté pojedeme Saturnus rally ve Slovinsku, Český Krumlov, Bohemia rally a domácí barumku. Další program se teprve uvidí,“ řekl Valoušek na tiskové konferenci ve Zlíně.

 

Otrokovický rodák absolvoval na začátku týdne testování na známém úseku Troják, kde měl měl k dispozici vůz Peugeot 207 Super 2000 maďarské stáje Tagai Racing Technology. „Původně jsme na valašce neměli startovat a neměla ji v plánu ani belgická stáj Kronos. Proto jsme se domluvili na spolupráci s maďarským týmem, který má k dispozici rovněž konkurence schopný vůz,“ pověděl jezdec stáje Peugeot Delimax Total Czech National Team.

Pondělnímu testu byla přítomna i známá zpěvačka a herečka Olga  Lounová, kandidátka na spolujezdkyni vedle Valouška. „Na testu byli přítomni oba adepti na místo spolujezdce. Nakonec padla volba na Lukáše, ale nevylučuji, že se s Olgou nárazově na některém podniku ukážeme. Momentálně to však v plánu nemáme,“ upřesnil dvaatřicetiletý Valoušek.  Jaké má český mistr z roku 2010 ambice na letošní výsledek v okolí Valašského Meziříčí? „Valaška bude tradičně velmi náročná a těžká soutěž.

Je trochu kratší než v loňském roce. Konkurence se sejde opravdu špičková, což je pro český šampionát jen dobře. Očekávám na začátku sezony tuhý boj, všichni pojedou velmi rychle. Situace bude o to těžší, že na cestách bude po zimním období mnoho štěrku a posypu, nicméně chceme uspět co nejlépe,“ uzavřel otrokovický jezdec.

Čeřit vodu na předních příčkách hodlá i Jaromír Tarabus, který ohlásil návrat do českého šampionátu dvoudenních rally. Pojede s vozem Škoda Fabia Super 2000 ze stáje Kresta Racing se staronovým spolujezdcem Danielem Trunkátem. „S Romanem jsme se domluvili na spolupráci v závěru loňského roku. Všechno klape na té nejvyšší úrovni. Na místo spolujezdce se vrácí po roční pauze a rodinné dovolené Dan.

Honza Kopecký zřejmě tady nebude mít konkurenci, nicméně my se chceme poprat o další místa za ním. Minulý týden jsme měli test v okolí Hustopečí a jsme na soutěž velmi dobře připraveni. Už se těšíme na páteční start,“ pověděl Jaromír Tarabus, jezdec stáje AK Rallysport Brno.

Bonver Valašská rally startuje v pátek 23. března v 17.30 hodin z náměstí ve Valašském Meziříčí, v cíli soutěže se objeví první posádka na stejném místě v sobotu 24. března krátce před osmnáctou hodinou.

 


 
 
Fotogalerie:   Tým ŠM zlatý na Kanárských ostrovech 2012

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose